Опікунство в Україні 2019: правила, норми і як оформити
Опікунство в Україні 2019: правила, норми і як оформити

Опікунство в Україні 2019: правила, норми і як оформити

В силу, часто непередбачуваних життєвих ситуацій дієздатна людина може стати недієздатною і для захисту його прав необхідна підтримка держави і відповідних держслужбовців.

На сьогоднішній день опікунство в Україні це правовий інститут, який спрямований на те, щоб забезпечити нормальні умови життєдіяльності для людей, які не можуть здійснювати турботу про себе самостійно.

Як правило опіка та піклування призначаються і встановлюються з метою забезпечення особистих прав і інтересів для немайнових або майнових неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не в силах самі забезпечувати свої права і обов'язки.

Хто може оформити опікунство чи піклування.

Необхідну опіку чи піклування над неповнолітньою або повнолітньою людиною можна оформити з дозволу відповідних органів виконавчої влади або судової інстанції.

В обов'язки цих служб входить забезпечення турботи про дітей, які залишилися без батьківського піклування, або забезпечення безпеки над дорослими людьми з обмеженою дієздатністю.

Існує певна відмінність між опікою і піклуванням.

Опіка застосовується до малолітніх, а також недієздатних громадян.

Піклування дозволяється оформляти для неповнолітніх осіб, а також дієздатним людям з певними обмеженнями.

Існує ряд вимог для людини, який бажає отримати правові статуси над іншою людиною.

В першу чергу в цьому питанні віддається перевага родичам.

При розгляданні питань і положень про опікунство важливим аспектом є особистісні взаємини між сторонами: дієздатною і недієздатною людиною, а також тією людиною, яка хоче оформити опікунство чи піклування.

Популярні новини зараз.

Наречена Розенка розлякала підписників голими кістками: "Хочеться нагодувати і одягнути".

Дубинський зі "Слуги народу" зірвав маску з нового голови "Укроборонпрому": ниточки ведуть до Путіна.

Заворотнюк запам'яталася не тільки "нянею Вікою": найяскравіші ролі акторки, яка бореться за життя.

Лобода затьмарила Собчак на її ж весіллі, відверте вбрання позбавило дару мови: "Гарніша за наречену".

Показати ще.

Щоб людина оформила опікунство чи піклування вона сама повинна бути дієздатною, а також зуміти забезпечити ряд потреб підшефної людини, над яким він бажає взяти піклування.

Важливим елементом оформлення є наявність добровільного бажання, яке зафіксовано в письмовому вигляді.

Питання піклування в Україні дуже серйозне тому відповідні служби приділяють особливу увагу до вибору опікуна, ретельно вивчають його кандидатуру і шукають повноцінне розуміння того, що ця людина може забезпечити необхідну турботу над підопічним.

Але окрім можливості забезпечення підопічного, також враховуються його побажання, засновані на можливій особистій взаємодії з потенційним опікуном.

Як опікуни не можуть бути призначені люди, які в своїй життєдіяльності зловживають наркотичними та алкогольними компонентами, а також ті, хто мають небезпечні інфекційні та смертельні захворювання.

Не можуть призначити опікунами і тих людей, які мають судимість за тяжкі правопорушення, а також людей, які позбавлені батьківських прав.

Разом із забезпеченням піклувальника опікун отримує і ряд прав і обов'язків:.

Створення сприятливих умов для життя, забезпечення необхідним доглядом та при необхідності лікування;.

Опікун повинен піклуватися про правильний розвиток і навчання свого піклувальника, якщо це дитина, то відповідно необхідно дбати про її виховання;.

Якщо на адресу підшефного відбуваються будь-які правопорушення, то опікун повинен взяти на себе відповідальність у вирішенні порушень;.

Опікун повинен укладати угоди юридичного характеру від імені недієздатного родича.

Як взяти опікунство над дитиною.

У законодавстві діють такі норми згідно яких діти, позбавлені батьківських прав у віці до 14 років, можуть отримати опікуна, а діти віком від 14 до 18 років, потребують піклувальника.

В країні існує база даних дітей сиріт, які на жаль частіше збільшуються, ніж зменшуються.

Є відповідні групи і органи, які займаються дітьми надаючи їм періодичну допомогу, але повноцінне виховання і контроль можуть мати опікуни або піклувальники.

У таких випадках можна встановити опіку над дитиною:.

Коли його батьки невідомі, безвісти зниклі або померли;.

Якщо справжні батьки дитини обмежені в батьківських правах або зовсім позбавлені їх;.

Дитину можна опікати в разі недієздатних батьків, або якщо вони мають захворювання, з яким стало неможливо займатися вихованням дітей;.

Якщо його батьки заарештовані, відбувають покарання або перебувають на окупованій території.

У таких випадках можна отримати тимчасове або постійне опікунство або піклування на адресу неповнолітньої.

Але для отримання офіційного статусу сироти дитина піддається двомісячній перевірці, під час якої відповідно або виявляються, або ні підтверджуючі факти, на базі яких і присвоюється вищевказаний статус.

Процедура оформлення опікунства над дитиною.

Щоб людині отримати опікунство над дитиною необхідно подати прохання в службу у справах дітей за місцем фактичного проживання того, хто має намір стати опікуном.

У список необхідних документів входить: заява від людини, яка хоче стати опікуном і отримати відповідний опікунський статус;.

Копії основних паспортних сторінок;.

Довідку про доходи одержувані протягом останнього півроку;.

Якщо є чоловік або дружина, то необхідно свідоцтво про шлюб;.

Документ, який свідчить про проходження спеціального навчання з виховання дітей.

Такий документ не вимагається, якщо потенційним опікуном є родич підшефної дитини;.

Документ, який свідчить про наявність власної, або орендованої житлової площі;.

Довідка про стан здоров'я заявника, включаючи довідку від психіатра і нарколога в яких мали зникнути захворювання різних залежностій;.

Документ про несудимість;.

Згода на опіку осіб, які проживають разом із заявником про опікунство.

Після подачі відповідних документів відповідними службами проводитиметься перевірка житлово-побутових умов, готується висновок про можливість задоволення відповідного прохання.

Але такі питання природно одним днем ​​не вирішуються, на остаточне рішення щодо опіки над дитиною необхідно близько 30 днів.

Якщо людині відповідний орган відмовляє в проханні, то йому вказуються причини, через які йому відмовлено, а також вказується порядок оскарження даного прохання.

Як оформити опікунство над літньою людиною в Україні.

Не завжди турботи потребують тільки малолітні особи, можуть виникнути такі ситуації, де додаткової турботи і догляду потребують люди похилого віку.

Щоб таким людям забезпечити належний догляд у відповідних побутових умовах і можливих моментах лікування, то призначається опікун.

Зокрема, в силу віку і певних проблем зі здоров'ям опікунство потрібно для літніх людей, які старші 80 років.

Отримати право оглядати за старою людиною можуть тільки повнолітні та дієздатні громадяни, як правило це родичі.

Найчастіше догляд за старими батьками, бабусею \ дідусем або інвалідом здійснюють родичі або наближені до пенсіонерів людиною.

У можливих опікунів повинна бути відповідна матеріально-житлова база, а також не повинно бути інтересів, які суперечили б інтересам підшефного.

Людина, яка здійснює опікунство повинна створити пенсіонеру нормальні умови для життя, не порушувати його майнові і немайнові права.

Також варто пам'ятати, що психічно хвора людина, не може мати стільки ж прав скільки і здорова.

Тому якщо є визнання літньої людини психічно хворою, то йому тим більше потрібен особливий догляд і спостереження.

Після подачі необхідної заяви і всіх вищевказаних документів, на протязі місяця приймається рішення або позитивне, або негативне з відповідними причинами відмови, які можна оскаржити.

Щоб забезпечити захист майна літніх людей, які потребують опікунства законодавством передбачені норми, які встановлюють обсяг прав опікунів в цьому питанні.

Люди, які доглядають за літніми людьми, не можуть вільно розпоряджатися власністю підопічного на користь себе або своїх родичів.

Так само опікун не може укласти договір дарування на таке майно, а також виступати поручителем від його імені.

Якщо розглянути детальніше, то стане зрозуміло, що це вельми позитивні норми, які допоможуть зберегти літнім людям свої будинки і квартири.

Нерідко серед ряду оголошення можна знайти й таке: «Огляд за літньою людиною з правом успадкування житла.

Будь-яке місто, але переважно Київ, Харків, Херсон, Дніпро, Кривий Ріг ».

Будемо реалістами, мало кому захочеться переїжджати в маленьке місто або зовсім в село щоб доглядати за чиєюсь бабусею чи мамою, а ось в обласних центрах і великих містах таких бажаючих можна знайти багато.

Нерідко такі пропозиції тільки для того, щоб отримати квартиру.

Але таким людям такого права ніхто не дає.

Важливо відзначити той факт, що огляд за людиною, який втратив дієздатність не дає права опікуну успадковувати його власність.

Державна допомога і виплата за опікунство і піклуваня.

Представникам неповнолітніх, які перебувають під опікою, покладається державна фінансова допомога, за яку відповідно платять.

Посібники отримують піклувальники щомісяця.

Для утримання підопічних державою виділяється два прожиткові мінімуми, які встановлені для відповідного віку.

Беруться до уваги і інші виплати, такі як аліменти, стипендія та пенсія.

Якщо покладена якась із перелічених або будь-яка інша підтримка у вигляді виплат, то допомога буде рівнятися різниці між подвійним прожитковим мінімумом про відповідну грошову допомогу.

Тим людям, які допомагають пристарілій людині на правах опікуна також покладена державна допомога у вигляді фінансової допомоги.

Для отримання фінансової допомоги опікуну необхідно зібрати певний пакет документів, який відповідними органами розглядається протягом 10-ти днів, після перевірки якого призначається компенсаційна підтримка або ж прохання на неї залишається незадоволеним.

Для того, хто вирішив взяти на себе відповідальність і вирішив стати опікуном потрібно пам'ятати, що оформлення опікунства - це акт громадянської свідомості.

У період опікунства трудовий день опікуна починається не за графіком, а згідно з потребами підшефного.

У цій справі не так важливий стаж роботи з нужденними людьми або в вихованні дітей, як в першу чергу важлива людяність і бажання допомогти нужденній людині в першу чергу в плюс для нього, а не для себе.

Источник материала
Поделиться сюжетом