19 апреля, пятница
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Засланий "козачок" Василь Хмельницький: мільйони, Сбербанк і Партія регіонів
Засланий "козачок" Василь Хмельницький: мільйони, Сбербанк і Партія регіонів

Засланий "козачок" Василь Хмельницький: мільйони, Сбербанк і Партія регіонів

Він вважається чи не найбільшим власником столичної нерухомості: кажуть, що Василь Хмельницький скупив половину Києва, і ці чутки недалекі від правди.

Він прибирал до своїх рук земельні ділянки за Кучми, Ющенка та Януковича, за Омельченка, Черновецьким і Кличко, і збирається продовжувати свій бізнес і далі за будь-якої влади.

Для людини, яка тихо і непомітно просиділа в парламенті шістнадцять років, змінивши десяток партій і фракцій, напевно це можливо!.

Чудові новини!.

Тепер Знай.

ua став ще ближче і доступніше.

Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій.

Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!.

Про це повідомляє SKELET.

Київська інвестиційна група вкладалася не тільки в металургію, комунальні підприємства і нерухомість, але і в банки.

Їх у Василя Хмельницького було три: банк «Національні інвестиції», «Реал-банк» і банк «Хрещатик», причому останній довгий час грав роль одного з головних гаманців КІГ.

Головного, але не єдиниго і навіть не самого великого.

Найбільшим кредитором Василя Хмельницького був і залишається російський «Сбербанк», який у 2007-2008 році виділив його будівельному холдингу UDP кредит у 250 мільйонів доларів.

Втім, через вибухнувшу кризу, було виплачено всього 175 мільйонів, проте «Сбербанк» фінансував й інші великі покупки і будівництва Хмельницького.

Причому, за його ж словами, це було можливо завдяки близьким і тісним відносинам з Германом Грефом – головою «Ощадбанку» з 2007 року і одного з улюблених економістів ліберального спрямування Володимира Путіна.

Що, власне, не раз народжувало підозри: вже чи не засланий козачок Василь Хмельницький? Курйоз у тому, що саме так він і починав в 1992-му, прибувши в Київ, як посланець Дмитра Варваріна.

Популярні новини зараз.

Богдан в обіймах наркоторговця: Богуцька розкрила секрет скандального фото.

Суд поставив крапку у питанні пенсії за віком: скільки років не зарахують до трудового стажу.

Кремль зробив термінову заяву, українці ошелешені: "Готові обміняти Донбас на...".

На україно-румунському кордоні відкрили вогонь: наслідки фатальні, лікарі роблять все можливе.

Показати ще.

Однак політикою Хмельницький ніколи не захоплювався, хоча часто використовував її у своїх інтересах – прагматично, навіть цинічно.

У 2002-му він профінансував передвиборні програми відразу двох партій: свою «Партію Зелених» і «Жінки за майбутнє» Людмили Кучми – якій був сильно повинен за надану в 90-х підтримку під час приватизації.

Втім, грошей зі своєї кишені йому витрачати не довелося, а головним чином стежити за їх витратами – щоб їх не розтягнули партійні функціонери.

Але на тих виборах обидві партії не досягли прохідного бар'єру, так що Василю Хмельницькому довелося пробиватися до Ради на довиборах у 82-му одномандатному окрузі в Запорізькій області – де, за чутками, спеціально зірвали підрахунок голосів, щоб оголосити повторні, в яких взяв участь Хмельницький.

У 2002-2006 р.

він скакав по Раді з фракції «Народовладдя» в «Народний вибір», потім в «Союз», потім в БЮТ.

На виборах 2006 року Василь Хмельницький вже обрався за списком «Блоку Тимошенко», але зі створенням коаліції ПР-КПУ-СПУ перебіг до неї, захопивши з собою ще декілька «тушок» — що і стало початком політичної кризи, що призвела до дострокових виборів 2007-го.

На них він вже обрався за списком Партії регіонів (№ 100), так само як і в 2012 році (№ 37).

Купувати прохідні місця Хмельницький міг собі дозволити: у 2013 році журнал «Фокус», оцінив його статки в 888 мільйонів доларів (21-е місце в списку найбагатших українців).

Проте вже в 2015 році його статки оцінили всього в 143 мільйони – вибухнувша криза вдарила в першу чергу по нерухомості і пов'язаному з нею бізнесу, а в останні кілька років Василь Хмельницький зосередився тільки на них.

Одночасно з цим певні труднощі, не стільки економічного скільки політичного характеру, почав відчувати його головний кредитор «Сбербанк».

Здавалося б, Хмельницький повинен був проявити своє ділове чуття, яке колись допомогло йому вчасно піти з металургії до падіння світових цін, і перейти на нові напрямки бізнесу.

Але він чомусь вперто тримається за інвестиції в будівельну нерухомість і продовжує будувати нові проекти – і шукати нові джерела фінансування.

Так, ще в лютому 2014 року перейшовши з фракції ПР в нову депутатську групу «Суверенна європейська Україна», Василь Хмельницький раптом став палким прихильником євроінтеграції.

А в 2016 році, як власник будівельної компанії UDP, він відправився на Європейський бізнес-саміт з проектом створення якогось індустріального парку в Білій Церкві і пропозицією інвестувати в нього чверть мільярда євро.

Також Знай.

uа писав, що у Зеленського обіцяють запаморочливий обвал цін на електроенергію: результат наради у президента.

Ще Портал Знай.

uа повідомляв, що Порошенко голосно оскандалився в Європі: "Навчитися хорошим манерам і одягніться пристойніше".

Источник материала
Поделиться сюжетом