Понад 8 тисяч кілометрів аварійних ділянок колій на залізницях України: життя людей під загрозою, а планові ремонти не проводяться
Понад 8 тисяч кілометрів аварійних ділянок колій на залізницях України: життя людей під загрозою, а планові ремонти не проводяться

Понад 8 тисяч кілометрів аварійних ділянок колій на залізницях України: життя людей під загрозою, а планові ремонти не проводяться

Український виробник залізничних скріплень підприємство ТОВ НВП «Корпорація КРТ» звернулось до Президента, Прем’єр-міністра, Міністра інфраструктури та Правління «Укрзалізниці» з проханням навести лад на «Укрзалізниці».

Лист до перших осіб держави підприємство опублікувало на своїй сторінці у Фейсбук.

«ТОВ НВП «Корпорація КРТ» - один з найбільших українських виробників пружних скріплень для залізничних колій.

Ми працюємо на ринку більше 15 років, маємо потужні виробничі можливості, забезпечували робочі місця для понад тисячі мешканців Львівщини та були одним з найбільших платників податків у області.

Пружні скріплення нашого виробництва прокладені на понад 5500 км залізничних шляхів, що становить 25% всіх колій української залізниці.

Звертаємо Вашу увагу на неефективність, безгосподарність, а також меркантильність діючого керівництва АТ «Укрзалізниця».

Їхня послідовна неструктурована робота призводить до краху залізниць України.

І з кожним роком протяжність аварійних колій зростає.

Впродовж 2019 - 2020 рр.

АТ «Укрзалізниця» за планом мала б провести реконструкцію орієнтовно 500 - 600 км колії (271 км у 2019 р.

і орієнтовно таку ж протяжність цьогоріч).

Вкладати рейко-шпальну решітку «УЗ» планувала на 2-х типах скріплення - підкладкове КБ та пружне КПП-5 у співвідношенні 50% на 50%.

Однак на початку 2019 року посадові особи «УЗ» розпочали тиск на наше підприємство з метою його дискредитації як виробника пружних скріплень типу КПП-5, лобіюючи заміну вітчизняного виробника імпортерами.

Користуючись монопольним становищем АТ «Укрзалізниця», член правління Ремігіуш Ян Пашкевич 12 липня розіслав розпорядження керівникам структурних підрозділів апарату та керівникам філій АТ «Укрзалізниці», в якому, зважаючи на нібито «гострий дефіцит» та «відсутність» матеріалів верхньої будови колії, зокрема анкеру АЗ-2 до пружних скріплень КПП-5, зобов’язує всі структурні підрозділи АТ «Укрзалізниця» переглянути плани ремонтно-колійних робіт, які становлять не більше чверті від необхідного для нормальної працездатності залізниці.

Також в цьому дорученні, окрім технічної сторони, є і економічна, а точніше - меркантильна, яка пов’язана із лобіюванням певних постачальників (виробників) через нібито неспроможність інших.

Так, в тому ж розпорядженні пан Пашкевич зобов’язує внести зміни в плани ремонтно-колійних робіт, а саме: вилучити з планів всі обсяги робіт, які проводяться із використанням анкеру АЗ-2 та пружних скріплень КПП-5 одночасно натомість збільшити використання скріплення типу КБ-65.

До слова, на сьогодні практично не реально знайти на залізничних шляхах ЄС застаріле скріплення типу КБ, європейці давно перейшли на пружне.».

У своєму зверненні директор «Корпорації КРТ» наводить також підрахунки збитковості закупівель, які проводить «Укрзалізниця»:.

«Тепер щодо економічної невигідності розпорядження пана Пашкевича: вартість скріплення типу КБ-65 на один км колії становить 1 878 420 грн, а із пружним скріпленням КПП-5 (яке й було заплановано використовувати) 1 310 669 грн, що на 30,2 % дешевше.

А якщо врахувати, що залізничники кожного року ремонтують в середньому 300 км колій то різниця складе 170 325 300 грн.

Тобто за 2019 - 2020 рр.

лише через заміну скріплення КПП на КБ-65 УЗ переплатить більше 340 млн грн.

Також скріплення КБ-65 потребує регулярного обслуговування, яке є затратним.

Тому реальна загальна різниця вартості скріплень є значно більшою.

Недоцільність такого рішення обгрунтовується і тим, що в Україні не існує виробника, який зміг би виготовити весь комплект деталей, з яких складається скріплення типу КБ (прокладки гумові - одні виробники, підкладки металеві – другі виробники, клеми жорсткі – треті виробники, болти та гайки – ще інші виробники).

Ось уже рік, як АТ «Укрзалізниця» намагається закупити скріплення КБ-65.

Станом на червень 2020 року на закупівлю елементів скріплення КБ витрачено шалені гроші.

Проаналізувавши результати проведених торгів, АТ «Укрзалізниця» на закупівлю елементів скріплення КБ-65 (достатніх для ремонту лише 108 км колії) витратила 204 700 000 грн, але через відсутність клеми залізничники не можуть почати роботи по вкладанню рейко-шпальної решітки з використанням скріплення КБ-65.

Як бачите - гроші витрачено, а ремонти не виконано.

Наше підприємство в найкоротші строки здатне забезпечити АТ «Укрзалізниця» повним комплектом скріплень, при тому, за ту ж суму 204 700 000 грн «УЗ» отримає скріплення для ремонту 141 км.».

Чи безпечна наша залізниця? Дані про протяжність аварійних ділянок колій в Україні просто вражають:.

«Вище наведена ситуація призвела до зриву планів виконання капітальних ремонтів та модернізації колії, що в свою чергу збільшило протяжність колій з протермінованими ремонтами.

Станом на червень 2020 року протяжність колій з протермінованими різними видами ремонтів становить 8 416 км (!).

А це є великою небезпекою для руху поїздів, а найголовніше – під загрозою життя та здоров’я залізничників і пасажирів.

Впродовж 2019 року ми неодноразово зверталися з листами до Прем’єр-міністра Україні, Міністра інфраструктури, в офіс Президента, однак всі наші звернення були направлені в АТ «Укрзалізниці», від якої ми отримали абсурдні та безглузді формальні відписки.

Внаслідок суттєвого скорочення замовлень нашої продукції, а також простою виробництва, нам довелось звільнити 864 працівників.

Зважаючи на великий рівень безробіття на Львівщині, а особливо в невеличких містечках, де й розташовані наші підприємства, звільнення працівників суттєво повпливало на рівень життя багатьох родин, а також на надходження податків до бюджетів.

Зважаючи на те, що Ви неодноразово декларували створення рівних умов для ведення бізнесу, потужну державну підтримку національного виробника, а також відстоювання справедливості – просимо Вас, пане Президенте, втрутитись в ситуацію, яка відбувається на «Укрзалізниці».

Залізничні колії повинні бути відремонтовані, українські виробники повинні працювати, а українці отримувати зарплату» - йдеться у зверненні.

Только экстренная и самая важная информация на нашем Telegram-канале.

Источник материала
Поделиться сюжетом