Свою справу я починав з невеликого пекарського цеху, в якому ми випікали пиріжки для продуктового магазину.
А потім відкрив свою пекарню-кондитерську «Булка» у Вінниці.
За освітою я юрист, але довелося опанувати професію пекаря.
Знайти гарний персонал для пекарні завжди було проблемою, тож доводилося працювати і самому.
Я почав вивчати пекарську справу, відвідував семінари, навчався за кордоном.
Мені хотілось, щоб мої земляки дізналися, що таке якісний хліб і хлібобулочні вироби, я не хотів опускатися до рівня соціального продукту.
Максим з донькою, яка допомагає батьку в пекарні.
Як професійне обладнання змінило роботу в пекарні.
На власному досвіді я переконався, що запорука успіху в пекарській справі – це якісне обладнання.
Звісно, люди теж важливі, але без професійних інструментів бізнес не буде рости.
У 2016 році я відкрив пекарню-кондитерську і купив дуже бюджетне обладнання.
У мене був тістоміс, який майже нічого не замішував, доводилось домішувати вручну.
А все тісто для пекарні замішував я один.
Коли справи покращились, я нарешті купив хороший тістоміс.
Тоді навантаження на персонал зменшилося, а об’єми виробництва збільшилися.
Зараз в мене тістоміс Spiral 50 E від французького виробника, в якому я можу замішати навіть маленьку порцію тіста (1,5 кг), всього за 6 хвилин.
Торговий зал пекарні-кондитерської «Булка», м.
Але не тільки тістоміс став моїм спасінням, а й поділювач.
У нас є популярна булочка, яка коштує всього 2 гривні.
Кожної суботи один ресторан замовляв тисячу таких булочок, і мені доводилося розкатувати тісто на них вручну.
Коли приходила п’ятниця, мені ставало дурно.
Тож поділювач-округлювач прискорив роботу в декілька разів.
Потім я замінив звичайну розстійну на шафу для фермантації з холодним бродінням тіста.
Я з вечора її завантажував, виставляв необхідну температуру, а на ранок вже приходив випікати свої заготовки.
А коли я купив подову пічку, то переконався, що в ній неможливо зіпсувати подовий хліб або багет.
Дорожче обладнання для бізнесу — це витрати, але водночас це економія часу, автоматизація процесів, збільшення об’ємів виробництва, покращення якості продукції.
Пекарня-кондитерська «Булка», Вінниця.
Що важливо для пекарні, крім обладнання.
Для мене пекарня — це не випекти заморожене тісто, яке тобі доставить постачальник.
Ми працюємо «за старинкою», тобто досі замішуємо хліб на заквасці, а мука до нас приїжджає одразу з млина.
Тож навіть на початку, коли все обладнання було бюджетне, ми купували якісну та дорогу сировину.
І, звичайно, третя важлива складова — персонал.
Але знайти та утримати хороших працівників дуже складно.
Я завжди думав, що найкращий мотиватор — висока зарплата.
Але навіть це часто не допомагає.
Наприклад, я навчив усьому дівчину, яка в мене працювала, а вона раптово виїхала за кордон.
А пекарська справа — це не те, чому можна навчитися відвідавши один семінар чи майстер-клас.
Лише для того, щоб опанувати формування багету, потрібно пів року практики.
Тому треба брати і навчати людей, які усвідомлено прийшли до вибору пекарської справи.
Хоча знайти їх, безперечно, дуже непросто.