25 апреля, четверг
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Зелене світло літньому ремонту": вибір електроінструменту, правила роботи і як економити на покупці
"Зелене світло літньому ремонту": вибір електроінструменту, правила роботи і як економити на покупці

"Зелене світло літньому ремонту": вибір електроінструменту, правила роботи і як економити на покупці

Якщо хорошу господиню характеризує лад вдома, то господаря – вправна робота хорошим електроінструментом, який стає справжнім помічником. У відділі "Інструменти" гіпермаркетів Leroy Merlin зібраний великий асортимент всесвітньо відомих брендів. Крім того, є електроінструмент під брендом власної торгової марки Dexter за низькими цінами. 

У цій статті зібрано багато корисної інформації для тих, хто робить ремонт і шукає електроінструмент.

Найважливіший електроінструмент в арсеналі господаря:

  • шуруповерт;
  • болгарка або кутова шліфувальна машинка;
  • дриль (ударний чи безударний);
  • перфоратор.

Одразу слід визначитися: ви прихильник акумуляторних приладів, які, до речі, найпопулярніші серед користувачів, або віддаєте перевагу дротам у розетці. У Leroy Merlin широкий вибір електроінструменту і з акумулятором, і без них, які відповідають стандартам ЄС. Наприклад, тут продають безпечні для власника, а також довкілля прилади з батареями Ni-Mh- (нікель-металгідрід) або Li-Ion-батареї (літій-іонн). Вони довговічні і менш токсичні. 

РІЗНИЦЯ МІЖ ПРОФЕСІЙНИМ І ПОБУТОВИМ ЕЛЕКТРОІНСТРУМЕНТОМ

Головна відмінність між професійним і побутовим електроінструментом – як часто ви збираєтесь ним працювати. Побутовим можна користуватися нетривалий час і за потреби. Професійні ж працюють інтенсивно у режимі 24/7.

Але у країнах Східної Європи розповсюджена практика користування впродовж довгого часу і побутовими електроінструментами. Чудово з надмірними навантаженнями дають раду товари власної торгової марки Leroy Merlin - Dexter. Вони проходять перевірки в європейських лабораторіях. У цієї продукції збільшений ресурс роботи, тому не бійтесь їх навантажувати. Виробник дає гарантію на три роки. Якщо у вас є картка учасника програми лояльності Leroy Merlin, гарантія може скласти п’ять років. 

Експерти Leroy Merlin зазначили, що новий тренд в електроінструментах – прилади на безщіткових двигунах. Вони довели свою довговічність. Такий двигун практично не нагрівається і може виконати більший об’єм роботи. Ці прилади тихіші в роботі, і в них до 10 разів більший термін експлуатації порівняно зі щітковим аналогом. 

ОБИРАЄМО ШУРУПОВЕРТ

Обираючи шуруповерт, зверніть увагу на те, наскільки інтенсивно будете ним користуватися, вид і ємність акумулятора. Потримайте обов’язково прилад в руках – він має бути зручним і підходити за своєю вагою. 

Ціни в Leroy Merlin стартують від 499 грн. Для робіт з меблями, ламінатом і вікнами шуруповерт Dexter у корпусі з міцним пластиком і швидкозатисним патроном обійдеться у 799 грн. Із цим приладом зручно працювати. 

Легкий і компактний шуруповерт Metabo за 1999 грн має 34 обертальних моментів, що цілком підходить під професійну категорію. В комплекті знімний патрон і можливість встановлювати біти просто в шпиндель. Батарея заряджається за одну годину і тримає заряд дві години.  

ОБИРАЄМО БОЛГАРКУ

Болгарка незамінна в арсеналі будь-якого господаря. Нею ріжуть, полірують, шліфують тощо. Залежно від матеріалу, з яким доведеться працювати, до болгарки купують диски по металу, бетону. Якщо це дерево – диск може бути тільки по цьому матеріалу. Знайте, що різати дерево дисками не за призначенням заборонено через техніку безпеки. Болгарка працює на обертах до 4500 на хвилину, а на холостому ходу швидкість сягає 11 000. Її не можна застосовувати, якщо навіть оберти регулюються – це небезпечно.

Якщо обираєте болгарку:

  • звертайте увагу на потужність. Виробник на коробці вказує споживання електроенергії;
  • інтенсивність використання. Під професійну роботу підходять Metabo (999-5660 грн), Bosch (1199-3499 грн), Makita (1388-3645 грн), Dewalt (від 1999 грн); для систематичного - Dexter (655 – 1799 грн);
  • види робіт: для шліфування, полірування, зачистки потрібне механічне регулювання обертів;
  • глибина різу: 230-й діаметр – до 70 мм; 180-й діаметр – до 55 мм; 125-й діаметр – до 35 мм;
  • дізнайтесь про додаткові функції та переваги: плавний пуск, захист від заклинювання диску, антивібраційне руків’я тощо.

Диски також можна придбати у відділі "Інструменти" під різні завдання в ремонті за низькими цінами.

У болгарки є свої правила безпеки у роботі:

  1. руків’я повинне бути тільки згори - тільки так у вас буде міцне охоплення. Ви убезпечуєте себе і оточення від того, що болгарка може вилетіти з руки у разі так званого закушування диска;
  2. іскри мають летіти в бік майстра. Це безпечно, адже вас захищає спеціальний кожух. Якщо іскри летять у протилежний від вас бік – це вкрай небезпечно, оскыльки прилад може вирватися з рук і завдати важких травм;
  3. під час різання металу не можна фіксувати його з двох боків. Один бік має бути вільним, щоб не заблокувати болгарку;
  4. у разі пошкодження зміцненого шару абразив диска може не витримати швидкості обертання і розлетітися на частини;
  5. ключ, який йде у комплекті, призначений для відкручування. Болгарка влаштована так, що гайка закручується в процесі роботи;
  6. обираючи диск, стежте за швидкістю обертання. Чим вона вища, тим менший діаметр диска. 

ОБИРАЄМО ДРИЛЬ І ПЕРФОРАТОР

Майстер на полицях побачить перфоратори, ударні і безударні дрилі. Вони відрізняються тим, що дрилі висвердлюють отвори, а перфоратор вибиває їх сильними ударами по поверхні, хоча на деяких режимах можна свердлити. 

Дриль

Професіонали, як правило, використовують безударні дрилі, оскільки саме вони дозволяють досягти максимальної точності свердління, наприклад, у виробництві меблів або в автосервісі. Для домашнього використання також підійде ударний дриль. У Leroy Merlin великий вибір таких приладів за завжди низькими цінами. Безударний дриль Dexter обійдеться від 499 грн, а ударний Dexter – 632 грн. 

Ударний дриль Bosch – 1479-1812 грн, потужністю 550 Вт. 

Metabo – ударний дриль – від 1792 грн, безударний – від 2240 грн, потужністю 650 Вт. 

Dewalt – від 1997 грн за безударний дриль, ударний варіант буде дещо дорожчим – від 1999 грн (швидкозатисний патрон, багатопозиційна ручка, обмежувач глибини свердління).

Ударний дриль Makita – 2018 грн потужністю 680 Вт.

Під час вибору зверніть увагу на:

  • інтенсивність використання;
  • силу удару і потужність;
  • матеріал, із яким будете працювати, щоб обрати потрібне свердло;
  • дриль із самозажимним патроном – зручніший у роботі.

Перфоратор

Під час вибору перфоратора треба враховувати тип споживання, потужність електродвигуна, ударну силу і режими роботи. Щоб виконати побутові завдання, вистачить приладу потужністю 600-1500 обертів на хвилину. Для більш професійних обирають потужніші апарати. Водночас перфоратор для ремонту помешкання купуйте з силою удару від 1,2 до 3,0 Дж. 

У гіпермаркетах Leroy Merlin перфоратор Dexter потужністю 750 Вт коштує 999 грн, потужністю 1500 Вт – 2199 грн. 

Вартість перфоратора Dewalt стартує від 3499 грн.

Перфоратор Metabo – від 3697 грн потужністю 800 Вт.

Перфоратор Makita потужністю 780 Вт коштує 4099 грн.

Секрети роботи з дрилем і перфоратором:

  • використовуйте засоби захисту перед початком роботи з перфоратором або дрилем, одяг не повинен заважати рухам;
  • правильно підготовлюйте поверхню перед початком робіт;
  • щоб зробити ідеальний отвір перфоратором або дрилем, закріпіть матеріал і зафіксуйте міцно прилад;
  • перфоратор не повинен працювати вхолосту - це призводить до додаткового зношення;
  • перфоратор потребує догляду - редуктор, бур і патрон обробляються оригінальною смазкою;
  • давайте перфоратору відпочивати після 180-200 отворів;
  • не тисніть сильно на перфоратор у напрямку удару або буріння;
  • за ручного свердління тримайте прилад перпендикулярно поверхні для високої якості роботи;
  • у роботі з деревом зробіть шилом або цвяхом невеликий отвір для фіксації свердла; заклейте скотчем місце, яке збираєтесь свердлити, на матеріалі не буде задирок і сколів;
  • у роботі з металом охолоджуйте свердло в мильному розчині або мастилі; щоб просвердлити більший отвір – спочатку зробіть невеликий, а потім уже розширюйте більшим діаметром; для зручності підкладайте брус знизу;
  • працюючи з бетоном, каменем або цеглою, використовуйте спеціальні свердла з твердосплавними пластинами і обов'язково стежте за охолодженням;
  • для отримання отворів в склі або кахлях потрібні спеціальні свердла з конічною твердосплавною напайкою, які продаються в гіпермаркетах Leroy Merlin. Щоб зафіксувати – наклейте на поверхню, наприклад, ізолювальну стрічку;
  • свердління рекомендують починати з низьких швидкостей без сильного натискання на поверхню.

АКСЕСУАРИ ДЛЯ ЕЛЕКТРОІНСТРУМЕНТУ

У Leroy Merlin багатий вибір аксесуарів. Придбавши шуруповерт, дриль, перфоратор або болгарку не забудьте про свердла, диски, зубила, бури і біти. Також у відділу "Інструменти" продаються ключі, патрони, перехідники і мастила. Ну, а для захисту вдягніть спеціальні захисні окуляри, вартість яких стартує від 33 грн. 

В українців є прислів’я "В умілого навіть і долото рибу ловить". Тому озброївшись правильним електроінструментом, ремонт в помешканні ви зробите швидко.

Источник материала
Поделиться сюжетом