24 листопада 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела
24 листопада 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

24 листопада 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

Який день

24 листопада всі американці святкують День друзів. Повна назва цього свята — День придбання друзів, а також здійснення впливу на людей. Щороку це свято обов’язково відбувається з використанням ідей відомого психолога та письменника Дейла Карнегі. Він народився саме 24 листопада 1888 року, тому це свято святкують на знак поваги до цієї людини, чия книжка "Як здобувати друзів та впливати на людей" донині залишається бестселером у багатьох країнах світу.

Щорічно 24 листопада країни Арктики святкують День моржа. Дата заснована 2008 року за ініціативи Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) і Ради з морських ссавців.

Дата обрана у зв'язку з тим, що в останні дні осені моржі залишають арктичне узбережжя Чукотського моря і вирушають на зимівлю в Берингову протоку. Цього часу вони стають особливо уразливими і потребують захисту. Захисники природи вирішили привернути увагу громадськості до проблем тихоокеанських моржів, що призводить до скорочення чисельності морських ссавців.

Щорічно 24 листопада вчені всього світу святкують День еволюції, спеціальне свято, присвячене річниці публікації праці Чарльза Дарвіна "Походження видів". Книжка вважається основою еволюційної біології, а була вона вперше опублікована 24 листопада 1859 року. Свято Дня еволюції носить навчальний характер і дозволяють людям дізнатися більше про еволюційну біологію, а також вшанувати внесок Дарвіна в розвиток науки. Цього дня численні наукові спільноти у всьому світі влаштовують спеціальні навчальні заходи для всіх, хто хоче ближче познайомитися з працями Дарвіна.

Яке православне свято

У православній церкві 24 листопада вшановують пам’ять Феодора (Федора) Студита, який жив у VIII-IX ст. і був відомий як візантійський чернець. Федір народився в родині чиновника, отримав гарну освіту. Його дядько був ігуменом монастиря, і саме під його впливом Федір прийняв постриг. Разом з Федором служити Богу вирішила також і його дружина на ім’я Анна. Незабаром Федір став ігуменом. Він вів аскетичний спосіб життя, активно вивчав Святе Письмо. За викриття злочинних дій  царя Костянтина святий був ув'язнений.

Які традиції на свято 

24 листопада вважається, що Федір починає землю студити. Стає насправді холодно.

Раніше розвагою було катання на санях і гуляння. Дівчата 24 листопада вечорами ворожили на судженого. День, зазвичай, видавався сніжним і холодним. Наші пращури на Федора варили борщ. Вірили, що якщо блюдо з'їсти гарячим, то зима буде теплою.

Іменини: Вікентій, Роман, Віктор, Євгеній, Максим, Степан, Федір, Ангеліна

Що не можна робити 

  • Позичати гроші сьогодні – погана прикмета. Ви їх не отримаєте назад і ще інші матеріальні цінності можете втратити.
  • Якщо на Федора одружитися або заслати сватів, то молоді будуть нещасливі в шлюбі.
  • Якщо на землі залишилися неприбраними колосся, то на наступний рік урожай буде поганим.
  • Не варто з'ясовувати стосунки, є ризик спровокувати конфлікт.

Що можна робити 24 листопада

Щоб не відчувати потреби в майбутньому, треба перебрати у будинку посуд і викинути той, на якому є тріщини або відколи.

Що сталося цього дня 

1638 — в урочищі Маслів Став ухвалена "Ординація Війська Запорозького Реєстрового".

1642 —  голландець Абель Тасман відкриває острів біля берегів Австралії, який потім назвали його ім'ям.

1859 — Чарльз Дарвін опублікував свою працю "Походження видів", що є одним з найзнаменитіших творів в історії науки й основоположним у сфері еволюційного вчення.

1910 — у Севастополі розпочала роботу офіцерська школа авіації.

1918 — ескадра Антанти окупувала Севастополь.

1969 — Договір про непоширення ядерної зброї ратифікований у США та СРСР (президент США Річард Ніксон підписав відповідний законопроєкт, договір був ратифікований Президією Верховної Ради СРСР).

1994 — в Україні розпочала свою діяльність місія ОБСЄ.

2004 — Центральна виборча комісія України оприлюднила офіційні результати виборів Президента України. Переможцем було визнано Віктора Януковича. Протокол підписали 11 членів комісії, один із яких, Олександр Чупахін, підписав його з позначкою, що цей документ "не відповідає волевиявленню українського народу". Не підписали протокол троє членів ЦВК — Андрій Магера, Руслан Князевич і Ярослав Давидович.

2015 — початок загострення конфлікту між Росією і НАТО на дипломатичній арені унаслідок небувалого протягом понад 50-річну історію збиття (зранку 25 листопада) турецькими силами російського винищувача "СУ-24", що перетнув кордон між Сирією і Туреччиною Як наслідок розгортання реакції, оголошено про проведення позачергового засідання НАТО

Народні прикмети на 24 листопада

  • Йде мокрий сніг або стоїть ясна погода, отже до 4 грудня ще будуть відлиги.
  • Тепла погода на Студита – зима також теплою буде, і навпаки.
  • Сонце 24 листопада світить на Федора – чекай на похолодання.
  • Йде дощ 24 листопада – тепло протримається до Введення.
  • Багато зірок на небі – прикмета, що буде багато грибів і ягід.
  • Гуси вийшли на лід – прикмета, що буде відлига на Різдво.

Нагадаємо, що пророкують зірки 24 листопада.Гороскоп для всіх знаків.

Автор:
Ірина Денисова
Источник материала
Поделиться сюжетом