"Вилив на себе спирт і загорівся": факти та версії про смертельну пожежу в лікарні в Чернівцях
"Вилив на себе спирт і загорівся": факти та версії про смертельну пожежу в лікарні в Чернівцях

"Вилив на себе спирт і загорівся": факти та версії про смертельну пожежу в лікарні в Чернівцях

У суботу, 27 лютого, близько 13:00 у палаті на другому поверсі лікарні №1 Чернівців пролунав хлопок – стався спалах кисневої трубки, після чого сталася пожежа. Унаслідок цього загинув один пацієнт, а інший отримав опіки. У цьому відділенні лікарні перебували хворі на COVID-19.

Хто помер і чому

Загиблому було 76 років. Чоловік лікувався від ускладнення внаслідок інфікування коронавірусом.

"Чоловік помер не від опіків. Його ліжко не постраждало під час пожежі. Найбільше постраждав саме той чоловік, який зараз у реанімації, а загиблий ще до пожежі був у дуже важкому стані, з дуже поганою сатурацією, тому, скоріш за все, він задихнувся", – зазначила начальниця управління забезпечення медичного обслуговування в сфері охорони здоров’я Чернівецької міської ради Наталя Калмикова.

"Висловлюю щирі співчуття сім'ї загиблого. Він лікувався і в дуже складному стані перебував. І помер, скоріше за все... Знову ж таки, лікарі будуть говорити, це не питання самої пожежі, скоріше за все, це переляк і важкий стан коронавірусу, який в нього був. Відповідно, родичам це повідомили. Приношу щирі співчуття", - сказала заступниця голови Чернівецької облдержадміністрації Наталія Гусак, яку цитує molbuk.ua.

Офіційної причини смерті ще немає.

Роман Клічук / Facebook

Хто отримав опіки

Унаслідок пожежі інший пацієнт із цієї палати отримав 70% опіків тіла, 3-4 ступенів. Чоловікові – 77 років. Він при свідомості, його перевели до реанімації. Про це повідомила пресслужба Чернівецької міськради.

Скільки людей евакуювали

У палаті, де сталася пожежа, було чотири пацієнти. А загалом у відділенні – 30, їх терміново перевезли в інші медичні заклади Чернівців, а також інші відділенні цієї ж лікарні:

  • до лікарні №4 – одного пацієнта;
  • до лікарні №3 – двох пацієнтів;
  • до обласної лікарні – трьох пацієнтів;
  • до інших відділень лікарні №1 – решту пацієнтів.

"Пожежу вдалося одразу ж локалізувати, і сусідні палати не постраждали. Але в них поки що стоїть жахливий запах, тому 20 пацієнтів із цих палат були евакуйовані до інших лікарень. Дізнатися про те, хто і де перебуває, родичі можуть за телефоном 550-103 (у Чернівцях)", – написав міський голова Роман Клічук у Facebook.

Чернівецька ОДА у Facebook
Х*** Чернівці / Telegram

Причини пожежі

Точної причини, чому сталася трагедія, досі немає. Її має з’ясувати слідство.

У ДСНС лише повідомляють, що "стався спалах кисневої труби (хлопок)".

Чернівецькі посадовці запевняють, що вибуху кисневого балону не було. Мер Чернівців Роман Клічук сказав, що "найімовірніше, сталося загоряння на місці хворого", пише molbuk.ua.

"Версія з кип'ятильником теж відкинута, - зазначив Клічук і додав, що пожежа виникла, "коли всі в палаті відпочивали… Через що це сталося, невідомо. Чи він палив, чи вилив на себе спирт і загорівся... Швидше за все, друга версія".

Міський голова додав, що "причини займання наразі з’ясовуються, але можна вже напевне сказати, що це не пов’язано з електропроводкою, і вибуху кисневого балону точно не було".

УДСНС України у Чернівецькій області

Що кажуть у поліції

"На місце події одразу прибула слідчо-оперативна група Чернівецького районного управління поліції. Попередньо правоохоронці встановили, що загоряння виникло в одній із палат, де проходять лікування хворі на гостру респіраторну хворобу COVID-19. Працівники Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Чернівецькій області, які прибули на виклик, евакуювали громадян та ліквідували пожежу. Під час пошуково-рятувальних робіт рятувальники виявили тіло загиблого чоловіка. Ще один пацієнт отримав опіки – лікарі доправили його до реанімаційного відділення", - ідеться в повідомленні відділу комунікації поліції Чернівецької області.

Там додали, що "на місці події поліцейські забезпечують охорону публічного порядку та здійснюють першочергові необхідні заходи для встановлення причин пожежі, які проводять із залученням криміналістичної лабораторії ГУНП в Чернівецькій області, спеціалістів експертної служби Чернівецького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України та ДСНС".

Нині правоохоронці вирішують питання про відкриття кримінального провадження.

Головне управління Національної поліції в Чернівецькій області

 

Автор:
Ігор Бережанський
Источник материала
Поделиться сюжетом