19 апреля, пятница
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Кияни сплатили до бюджету 254 млн гривень за свою нерухомість
Кияни сплатили до бюджету 254 млн гривень за свою нерухомість

Кияни сплатили до бюджету 254 млн гривень за свою нерухомість

Фото: Eugene Chystiakov

Кияни сплатили до бюджету столиці майже 254,4 мільйона гривень податку на нерухомість. Про це повідомляє Головне управління Державної податкової служби у Києві. У порівнянні з минулим роком,  надходження збільшилися на понад 74,8 мільйона гривень.

Податок на житлову нерухомість сплачують фізичні особи – власники житлової нерухомості, якщо площа житла, що перебуває в їх власності перевищує встановлений ліміт: для квартир – 60 квадратних метрів; для житлових будинків – 120 кв. метрів; для різних типів об’єктів житлової нерухомості (квартир та будинків) 180 кв. метрів.

За наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, загальна площа якого перевищує 300 кв. метрів (для квартири) та/або 500 кв. метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25 тисяч гривень на рік за кожен такий об’єкт.

Податок на нерухомість в Україні складено так, щоб більшість домогосподарств його не платили. Ми писали, що наразі він не впливає ні на перерозподіл житла, ні на будівництво інфраструктури. За словами експерта Павла Федоріва, податок на нерухомість виконує кілька різних функцій. Це і спроба повернути суспільству частину земельної ренти (доходу не від праці, а просто від володіння землею та тим, що на ній збудовано), і стимул для багатих перестати накопичувати квартири в новобудовах, і спроба спрямувати капітал в продуктивні сектори економіки, а не в нерухомість. Проте в Україні цей податок не виконує жодної з описаних вище функцій.

Источник материала
Поделиться сюжетом