Кличко «реанімував» одразу три проєкти про київське самоврядування. Що сталося?
Кличко «реанімував» одразу три проєкти про київське самоврядування. Що сталося?

Кличко «реанімував» одразу три проєкти про київське самоврядування. Що сталося?

Вітаємо вас на «Хмарочосі»! Ми пишемо про розвиток міст вже 7 років та 186 днів. За цей час ми опублікували вже 16137 новин та статей і продовжуємо це робити щодня. Підтримайте нас щомісячним внеском! За ціною лише однієї поїздки у таксі, ви сприятимете незалежній роботі редакції і допоможете робити Київ місцем для гідного життя, а діяльність влади – прозорішою.

Фото: facebook.com/Vitaliy.Klychko

Після того, як Кабмін звільнив голів трьох районних адміністрацій, міський голова Віталій Кличко 27 січня «реанімував» три проєкти про самоврядування в Києві.

Перший проєкт (224) пропонує скасувати рішення 2010-2011 років щодо ліквідації райрад. До райрад мають перейти повноваження та майно нинішніх райдержадміністрацій. При цьому йдеться про скасування рішення, яке тоді підтримав сам Кличко та його фракція.

Другий проєкт (225) передбачає створення Департаментів окремих районів — структурних підрозділів КМДА, яким має бути передано все комунальне майно, що наразі перебуває в управлінні РДА.

«Голова КМДА призначається президентом… РДА хоч і виконавчий орган КМДА, але водночас — це вертикаль президента. Тому будемо мати і РДА, і департаменти районів. Але нового закону про столицю, який би чітко розмежовував повноваження немає», — додає депутатка Ксенія Семенова, називаючи запропоновані проєкти «котом в мішку» та «вінегретом».

Крім того, кількість чиновників міської адміністрації збільшується з 2650 до 6600.

«Які будуть повноваження Департаментів — незрозуміло, як буде розподілятися бюджет — також», — коментує цей документ депутатка Євгенія Кулеба.

У третьому проєкті (226) йдеться про створення райрад і призначення перших виборів в райради на 30 жовтня цього року. Повноваження РДА визначаються відповідно до додатка, який, втім, у проєкті рішення є порожньою сторінкою. Передбачається, що цей додаток згодом формуватиме така собі «підготовча група».

Докладніше про це: Чому важливо обирати депутатів у ради в кожному районі Києва?

«Віталій Кличко на днях втратив суттєву частину свого впливу в райдержадміністраціях столиці. І ось сьогодні ця втрата примусила його згадати про реальне місцеве самоврядування та “активніше” зайнятися відродженням районних рад в Києві, за ліквідацію яких в інтересах Януковича він сам особисто голосував разом зі своєю фракцією в Київраді в 2010 році», — коментує народний депутат Юрій Левченко.

Кличко тим часом назвав звільнення голів трьох РДА «придушенням місцевого самоврядування» та «спробою побудувати жорстку вертикаль влади».

«З юридичної точки зору — урядовці порушили закон, перевищивши свої повноваження… Далі вже суд даватиме правову оцінку порушенню закону», — заявив він.

Мер Києва запевнив, що у відповідь не звільнятиме представників провладної партії із посад у КМДА.

Нагадаємо, щоб звільнити голів райадміністрацій, Кабінет міністрів змінив порядок їх призначення — відтепер кандидатури пропонуватиме не голова КМДА, а прем’єр-міністр.

Источник материала
Поделиться сюжетом