23 апреля, вторник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ердоган і Путін ухвалили щодо Сирії "важливі, якщо не доленосні" рішення.ь Курди вже покинули безпекову зону
Ердоган і Путін ухвалили щодо Сирії "важливі, якщо не доленосні" рішення.ь Курди вже покинули безпекову зону

Ердоган і Путін ухвалили щодо Сирії "важливі, якщо не доленосні" рішення.ь Курди вже покинули безпекову зону

У вівторок, 22 жовтня, відбулася зустріч президентів туреччини Реджепа Таїпа Ердогана та Росії Володимира Путіна.

Головна тема переговорів – ситуація в Сирії, де Туреччина намагається нині зробити на своєму кордоні 30-кілометрову безпекову зону.

За підсумками закритої зустрічі Путін заявив, що рішення, на які вдалося вийти, будуть "важливими, якщо не доленосними".

Про це пише РБК.

Президент Росії додав, що детально про домовленості повідомлять згодом міністри закордонних справ обох країн.

Ердоган повідомив, що під час бесіди сторони обговорили "все, що пов'язано з операцією "Джерело миру" в Сирії.

Раніше він казав, що за результатами зустрічі з Путіним ухвалить "необхідні заходи" щодо Сирії.

Переговори відбувалися протягом шести годин у російському Сочі.

Сторони підписали меморандум.

У документі йдеться, зокрема, про те, що на сирійсько-турецький кордон з боку Сирії будуть введені підрозділи російської військової поліції і сирійської прикордонної служби.

Російські військові поліцейські будуть введені від 12:00 23 жовтня на ділянках кордону Туреччини та Сирії, які перебувають "за межами проведення операції Туреччини".

Текст меморандуму зачитав міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

"Ми підписалися під конкретною угодою.

Завдяки цій угоді на сирійський території не дозволимо створити сепаратистські утворення.

Починаючи від завтрашнього дня, будемо здійснювати наш проєкт.

Протягом 150 годин вони будуть відсунуті на 30 км вглиб", - сказав Ердоган.

Крім того, за словами Ердогана, спільне патрулювання будуть проводити і російсько-турецькі сили.

Це станеться після відводу курдських загонів самооборони від сирійсько-турецького кордону.

Туреччина і Росія будуть проводити патрулювання на захід і схід від району операції Туреччини в Сирії, крім міста Камишли.

Згідно з меморандумом, існуючий статус-кво в зоні проведення Туреччиною операції "Джерело миру" в районі між містами Тель-Абьяд і Рас аль-Айн глибиною 32 км буде збережений.

"Всі терористи YPG будуть виведені з цієї території ..

І Туреччина, і Росія будуть продовжувати докладати зусилля для того, щоб було політичне врегулювання в Сирії", - додав турецький президент.

Тим часом "Сирійські демократичні сили" заявили, що виконали умови досягнутої між США і Туреччиною угоди і покинули зону безпеки на північному сході Сирії.

За його словами, про виведення курдських формувань йдеться в листі командувача "Сирійськими демократичними силами" генерала Мазлум Абді.

"Ми вважаємо, що в кінцевому підсумку Туреччина погодиться, що стався вивід "курдських формувань) відповідно до умов угоди", - заявили в адміністрації, зазначивши, що в такому разі призупинення операції Анкари трансформується в постійне перемир'я.

У Вашингтоні також відзначили, що уважно стежили переговорами президента Росії Володимира Путіна і глави Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Цей крок став наслідком того, що президент США Дональд Трамп на вихідних повідомив, що американські війська будуть виведені з району і цього разу не захищатимуть курдів.

Представники очолюваних курдами Сирійських демократичних сил вже заявили про те, що турецькі військові літаки почали атакувати регіон, створюючи "величезну паніку" серед людей.

Туреччина заявляє, що прагне створити безпечну зону глибиною 32 км в прикордонному регіоні, щоб убезпечити країну від загрози, яку, за її словами, представляють "курдські терористичні групи".

Зазначимо, що після активного наступу Туреччини віцепрезидент США Майк Пенс і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган домовилися, що Туреччина на 120 годин (до 22 жовтня) призупинить військові дії в сусідній Сирії, щоб курди покинули ці території.

Один із керівників SDF Редур Халіл заявив, що курди готові відійти від кордону, але лише за умови, щоб контрольовані Туреччиною сили дозволили курдським військам і цивільним безперешкодно залишити населені пункти, що перебувають у зоні бойових дій.

ua розповідає, чому Туреччина йде війною на курдські угруповання, що буде в зоні "зачистки" та як США "передумали" ставати на захист колишніх союзників.

Источник материала
Поделиться сюжетом