Нові умови отримання пільг і субсидій: в Мінсоцполітики озвучили правила
Нові умови отримання пільг і субсидій: в Мінсоцполітики озвучили правила

Нові умови отримання пільг і субсидій: в Мінсоцполітики озвучили правила

Суми з кількома нулями у квитанціях за комуналку для тисяч українців фактично щоразу стають шокуючими.

Тож як саме потрапити до переліку субсидіантів, Знай.

ua дізнавався під час брифінгу "Пільги та субсидії на житлово-комунальні послуги", що відбувся 13 грудня в будівлі Мінсоцполітики.

Перелік "підозрілих" категорій та лічені дні для "зимових щасливчиків".

Як писав Знай.

ua, особливістю сучасних правил отримання субсидій є можливість обирати самостійно, у якому саме вигляді людина хоче її отримувати – готівковому чи безготівковому.

Згідно з останніми даними, субсидію на оплату житлово-комунальних послуг розраховано і перераховано трохи більше, ніж 3 млн домогосподарств.

Популярні новини зараз.

Звіробій погодилася на прослушку і нагляд заради зустрічі із Зеленським.

Банк терміново попередив українців про нову схему шахраїв.

Лорак ледь не опинилася в суді, але дивом переконала Мурата.

"Висохла вся": Волочкова в міні-шортах приголомшила своїми "трьома волосинками".

Показати ще.

Та, як не крути, а діляться вони на 2 категорії – "щасливчиків", що отримали "бонус" без зайвих зусиль, і ті, кому довелося спочатку успішно пройти перевірку.

Як виявилося, до частини домогосподарств, яким він перераховується і перепризначається в автоматичному режимі, увійшли ті, хто отримував субсидію в минулому опалювальному періоді і в травні її отримали автоматично, без необхідності повторного звернення.

"Решта – це 5 категорій, які мали звернутися повторно із заявами і деклараціями для уточнення інформації.

Це: більш мобільні категорії – такі, як орендарі житла; домогосподарства, у складі яких є зареєстровані члени сім'ї, але фактично не проживають і їм субсидія була призначена на підставі рішень комісії; домогосподарства, в складі яких є громадяни, у яких відсутні доходи.

Їм потрібно було звернутися із заявами і деклараціями", – повідомляє заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.

Як не дивно, але, незважаючи на підвищення сум у платіжках, за словами заступника Віталія Музиченка, динаміка звернень, порівняно із 2 місяцями опалювального періоду минулого року, приблизно на 60 % менша.

Черги на оформлення субсидій - фото Depo.

Втім, для тих, хто все ще бажає увійти до загальної кількості субсидіантів, ще можуть це зробити, незважаючи на те, що зимовий період вже у самому розпалі.

"Сьогодні діє норма, яка передбачає, що якщо звернення щодо оформлення житлової субсидії надходять протягом 2 місяців від початку опалювального періоду, вона призначається з початку опалювального періоду.

Якщо після 2 місяців, субсидія буде розраховуватись і призначатись з місяця, у якому надійшло звернення", – відзначає Віталій Музиченко.

Тож у охочих отримати "комунальний бонус" від держави, залишаються буквально лічені дні, аби встигнути отримати компенсацію за весь опалювальний період – грудень, листопад і жовтень, включно.

Як повідомив заступник Міністра соціальної політики України, бюджет, призначений на пільги та субсидії, у 2020 році не зменшиться і становитиме понад 47 млрд грн.

Верховна Рада, Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

Пільговиків навчатимуть "картою".

У справі з пільговиками теж виникають питання.

Аби позбутися непорозумінь, влада вирішила впровадити новий пізнавальний "документ" – так звану дорожню карту.

Це – своєрідний довідковий покроковий "ланцюг дій", де розписано алгоритм отримання виплат, аби кожен міг ознайомитися з інформацією і прийняти рішення про ту форму отримання пільги, яку він бажає.

Заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.

"Механізм монетизації пільг запроваджується в Україні вперше: ми побачили, що частина інформації, яка міститься в Єдиному державному реєстрі, оскільки вона накопичувалася по суті ще з 2006 року, є некоректною або не відповідає дійсності.

Тому у випадку, якщо пільговику не нараховано пільги, а такі ситуації, на жаль, трапляються, він має звернутися до органу соцзахисту населення для уточнення інформації: про себе, членів своєї сім'ї, перелік послуг, якими він користується", – зазначає заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.

Разом з цим, інформація буде відкоригована в ЄДР і йому буде дораховано відповідну суму, починаючи із жовтня місяця.

"Після прийняття відповідного рішення Уряду, який ініціює зараз Міністерство соціальної політики, кожен пільговик матиме можливість в будь-який період часу змінити формулу отримання пільги у грошовій формі: або готівкову, або в безготівковому вигляді", – повідомляє заступник Міністра соціальної політики України.

Як відзначив Віталій Музиченко, зараз дорожню карту розмістять на сайті Мінсоцполітики, а невдовзі її розповсюдять через регіональні і місцеві органи соцзахисту населення.

Источник материала
Поделиться сюжетом