19 апреля, пятница
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Домашнє вино з винограду: покроковий рецепт
Домашнє вино з винограду: покроковий рецепт

Домашнє вино з винограду: покроковий рецепт

Зараз складно вибрати якісні продукти і смаколики, тому все більше людей переходить на homemade-ласощі.

Сьогодні обговорюємо рецепт вина з винограду і говоримо про те, як приготувати домашнє вино.

Лучшие рецепты летних салатов с куриным филе.

Які сорти винограду підходять для вина.

Домашнє виноробство — справа примхлива, особливо — на стадії вибору сировини.

Не всякий сорт винограду підійде для того, щоб приготувати з нього вино.

Чому сорт важливий?.

Не кожен сорт винограду підійде для того, щоб зробити з нього смачне вино.

А ще саме від сорту залежить солодким або кислим буде зроблене з нього вино, якою різноманітністю смаку воно буде володіти.

Для того щоб краще зрозуміти, який саме сорт тобі потрібен, відвідай дегустацію вин.

Ще можна дізнатися, з якого винограду зроблено твоє улюблене вино.

Які сорти винограду підходять для домашнього вина?.

З поширених сортів відмінно підходять такі сорти як:.

Якщо ж ти хочеш більше вишуканого смаку і урізноманітнити свою домашню «спиртову» колекцію, зверни увагу на більш старі і цікаві, виключно «винні» сорти.

Серед них:.

Піно Нуар,.

Домашнє вино з винограду: покроковий рецепт.

Якщо ти вибрала сорт, давай почнемо готувати! Отже, для початку потрібно підготувати все необхідне, щоб потім не бігати в паніці по місту в пошуках потрібної тари і оснащень.

Всі ємкості потрібно добре вимити і висушити.

Барила, пляшки і відра ти можеш обкурити сірою або просто промити кип’яченою водою і витерти сухою ганчіркою.

Не використовуй тару з-під молока! Навіть ретельне її очищення — це Фількина грамота, і ймовірність зіпсувати вино зайвими мікроорганізмами зростає.

Що знадобиться:.

10 кг.

ягід винограду;.

50-200 гр.

цукру на літр соку (це залежить від його кіслості);.

до 500 мл.

води на літр соку (дуже рідкісний випадок).

Уточнення з приводу води: додавати її в сік вкрай небажано, тому що це псує смак вина.

Робити це варто, якщо сік настільки кислий, що зводить вилиці.

У всіх інших випадках обійдися цукром.

Рецепт домашнього вина з винограду.

Коли все готово, запасись терпінням і часом, адже приготування вина — досить трудомісткий процес.

Крок 1.

Збери і перероби виноград.

Виноград потрібно збирати в суху і сонячну погоду, а перед цим як мінімум 2 дні не повинно бути дощу.

Які ягоди не годяться для вина:.

недозрілі (занадто кислі);.

перезрілі (в них вже почалося бродіння, яке може зіпсувати все сусло);.

підгнилі і плісняві.

Переробити зібраний виноград потрібно протягом двох діб, не пізніше! Перебери урожай, видали гілочки і листочки, всяке сміття, обережно придуши, не пошкоджуючи кісточки.

Найкраще — руками.

Якщо ягід жахливо багато — використовуй дерев’яний товкач.

Давити виноград потрібно в неметалевої посуді, в крайньому випадку — в нержавійці.

Якщо ти, звичайно ж, не хочеш зіпсувати смак окисленням.

Сік взагалі не повинен стикатися з металом.

«Подавлений» виноград разом з соком (мезгу) відправ в емальований посуд з широким горлом.

Для таких цілей згодиться відро або каструля.

Можна використовувати дерев’яний бочонок.

Накрий ємність чистою тканиною, залиш на 3-4 дні в теплому і темному місці.

Через 8-20 годин, коли сік почне бродити, потрібно буде перемішувати мезгу дерев’яною палицею, щоб сусло не скисло.

Роби це 1-2 рази на добу.

Крок 2.

Отримай чистий сік.

Через 3-4 дні, якщо все так, як потрібно, мезга стане світлішою, від неї буде відходити кислуватий запах, а також ти будеш чути шипіння.

Це означає, що бродіння успішно почалося і потрібно віджати сік.

Для цього відділи верхній шар, що складається з шкірки, відіжміть пресом або руками.

Сік, злитий і віджатий, профільтруй через марлю.

Для цього потрібно 2-3 рази переливати його з однієї ємності в іншу, поки всі дрібні частинки не будуть видалені.

До слова, це сприяє насиченню киснем.

Чистим соком наповни ємності для бродіння.

Максимум — на 70%.

Установи затвор, який обмежить контакт вина з киснем і одночасно дозволить вуглекислого газу виходити.

Для цих цілей згодиться як проста медична рукавичка з проколоті пальцем, так і класичний затвор з кришки, трубки і банки з водою.

Крок 3.

Початковий етап бродіння.

Забезпеч ємності потрібну температуру.

Вона повинна бути не нижче 15 градусів і не вище 28.

Вносити цукор потрібно частинами, щоб не переборщити.

Для того щоб внести цукор, потрібно злити 1-2 літри сусла в окрему ємність, розбавити цукор (виходячи з кислості), а потім — вилити сироп назад.

Таку процедуру повторюють кілька разів на перших (до 25) днях бродіння.

Перед тим, як додавати цукор, потрібно пробувати сусло на смак і додавати тільки тоді, коли воно знову стає кислим.

Коли цукристість буде знижуватися повільно, це буде значити, що цукру досить.

Під час бродіння можна переливати вино в іншу ємність.

Якщо через 50 днів воно не зупинило бродіння, звичайно ж.

Крок 4.

Як відкинути осад.

Якщо протягом 1-2 днів рукавичка здулася, а сусло освітилось до того, що на дні видно осад, пора переливати вино в іншу ємність, відокремлюючи осад.

Для цього за 1-2 дні до процедури потрібно поставити ємність на підвищене над підлогою на півметра місце, а коли осад знову опиниться на дні, приступай до зливу вина через прозору м’яку трубочку довжиною не менше 1 метра.

Не можна підносити трубку до осаду ближче, ніж на 3 сантиметри, інакше все зіпсуєш.

Вино може не бути прозорим, але це не страшно.

Крок 5.

Сформуй смак.

Коли активне бродіння закінчиться, можна потурбуватися про солодкість вина.

Додай цукор по смаку, але не більше 250 грам на літр за тим же алгоритмом, який описували вгорі.

Можна зробити кріплене вино, додавши в нього спирт або горілку на 2-15% від обсягу.

Смак буде жорсткіше, а в запаху з’являться спиртові нотки.

Крок 6.

Дай вину дозріти.

Від 40 до 380 днів вино дозріває і формує свій смак, а довше його витримувати просто немає сенсу.

На цьому етапі бутель з вином, заповнений максимально доверху, постав під гідрозатвор або щільно закрий кришкою, а потім — залиш в темному погребі чи підвалі.

Не можна, щоб температура різко змінювалася або була занадто високою.

Оптимально — 5-16 градусів.

При появі осаду (від 2 до 5 см) переливають вино в іншу ємність як описували вище, в результаті чого твій напій буде ставати все світліше і світліше.

Крок 7.

Розлий, зберігай, пригощай.

Тепер можеш розлити вино по пляшках і міцно закрий пробками.

При температурі до 12 градусів вино можна зберігати до 5 років.

А у тебе є свої хитрощі приготування домашнього вина? Розкажи нам в коментарях!.

Домашние конфеты: лучшие рецепты и советы по приготовлению.

Окрошка на квасе — правильный рецепт и все нюансы приготовления.

Мнение редакции может не совпадать с мнением автора статьи.

Июнь 27 2019, 01:06.

Автор: Слава Савельева.

Метки: красное вино, рецепт, вино для глинтвейна, домашние условия, домашнее вино.

Понравилась статья? Оцените:.

(Пока оценок нет).

Загрузка...

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Статьи по теме:.

Домашнее вино из винограда: пошаговый рецепт.

Рецепты салатов с пекинской капустой.

Рецепти салатів з пекінською капустою.

Источник материала
Поделиться сюжетом