Сало відварюють з оцтом і натирають часником
— Десять років маю традицію готувати закуску з сала на День Незалежності, — каже 30-річний Андрій Дудка з Червонограда Львівської області.
— Колись у гуртожитку навчив однокурсник.
Тепер вважаю її обов'язковим атрибутом кожного українського застілля.
Бере 1 кг свіжого сала.
Заливає його 1 л води й 0,4 л оцту.— Кидаю кілька горошин чорного перцю.
Кип'ячу 20 хвилин на помірному вогні.
Виймаю сало з каструлі й залишаю, щоб охололо.
У горнятку змішую по одній столовій ложці солі, меленого перцю, подрібненого часнику й перетертий на порошок лавровий лист.
Охолоджене сало натирає сумішшю.
Ставить у холодильник і залишає на ніч.— Ріжу сало на дрібні пластини й викладаю на тарілку.
Подаю ще грінки з житнього хліба, зелену цибулю й квашені огірки.
Сало на смак дуже ніжне, добре підходить як закуска для міцних напоїв, — говорить Андрій.