Як стати привабливими для інвесторів? Роль аграрних розписок

Механізм та застосування розписки, як інвестиції, досі залишається невизначеними для багатьох фермерів та аграрних компаній.

Запровадження чогось нового для вітчизняного сільгоспвиробника завжди здається йому небезпечним.

Недовіра пов’язана з відсутністю інформації у компаній, тому потрібно досить багато роз’яснювальної та консультаційної роботи.

Кожна друга аграрна компанія залучає в розвиток свого бізнесу тільки власні зароблені кошти.

З роками це призводить до зниження розвитку ринку, який вкрай залежить від сезонних явищ та інших різноманітних факторів ризику пов’язаних з сільським господарством.

Враховуючи різноманітність агрокліматичних ризиків, саме сільськогосподарські виробники особливо потребують інвестицій в умовах нинішньої економічної ситуації.

Малі та середні аграрні підприємства не мають фактичного доступу до зовнішніх інвестицій, наприклад, кредитування.

Занадто великі та невипродані ризики.

Ситуацію ускладняю тим, що банки, як правило, вимагають забезпечення кредиту (заставу, поруку від іншої особи тощо).

Високі ставки кредиту, ризик невиплати кабальних відсотків та недосяжне закордонне кредитування змушують підприємства обмежуватись тільки власними коштами.

Аграрна розписка є єдиним ефективним інструментом, який дозволяє спростити доступ до фінансових та матеріально-технічних ресурсів, під час необхідності удобрення ґрунту, посіву, закупівлі насіння, коли фінансові інвестиції особливо необхідні, не кажучи про загальний розвиток та масштабування компанії.

Вона дозволить втягнути до сільського господарства інвестицій з інших, більш швидкоокупних галузей економіки, у яких аналогічне інвестування законом не захищається.

Згідно оприлюдненої інформації на офіційному сайті Державної статистики України, частка АПК в інвестиційному портфелі міжнародних інвесторів в нашій країні залишається найменшою у порівнянні з торгівлею, будівництвом та промисловістю.

Фермерам та власникам агрокомпаній необхідно зрозуміти, що будь-які інвестиції в виробництво сприятиме подальшому розвитку їх компанії.

Компанія буде більш привабливою для міжнародних інвесторів, а відтак, зростатиме рівень довіри їх потенційних міжнародних клієнтів.

Однак, інвестори не будуть надавати жодних ресурсів до поки не переконається, що їхня позиція буде захищеною на 100%.

Йому буде необхідні достатні гарантії виконання компанією своїх зобов’язань.

Для пришвидшення отримання інвестування компанію, потрібно удосконалити фактори, які можуть на початковому етапі перешкоджати його отриманню.

Як стати привабливими для інвесторів?.

Законний земельний банк.

Необхідно наявність зареєстрованого право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення у реєстрі майнових прав на нерухоме майно; право користування такою земельною ділянкою.

Обов’язкове присвоєння земельній ділянці кадастрового номеру.

Якщо ви користуєтесь землею на підставі сертифікату на земельний пай, аграрна розписка може бути укладена при умові виділу земельного паю його власнику в натурі з встановленням меж земельної ділянки та отримання державного акту на право власності на земельну ділянку.

Відповідність правовстановлюючих та інших документів на землю.

Наявність відповідних правовстановлюючих документів на землю у власника земельної ділянки або договору оренди підписаного з обох сторін та відповідному законодавству.

Наявність у підприємства карти посівів, реєстру засіяних земель і довідки про урожайність попередніх років, фінансові документи.

Відсутність судових спорів.

У підприємства не має бути в минулому чи теперішньому судових спорів щодо не виконання компанією відповідних технологічних процесів під час зростання майбутнього врожаю; щодо не дотримання необхідної якість сільськогосподарської продукції чи порушення стандартів України, технічних умов, технічних регламентів, класифікаторів, чинних в Україні під час збирання, зберігання врожаю.

Гарантування кредитору відповідного зафіксовано об’єму.

Сільхозвиробник повинен гарантувати та зафіксувати конкретній розмір майбутнього врожаю, який буде зрощений на його земельних ділянках, з урахуванням особливостей погодних умов вашого регіону, складу ґрунту та інших ризиків пов’язаних з сільським господарством.

Фіксація ціни на майбутній урожай.

Для вітчизняного сільськогосподарського виробника є неприйнятним фіксація ціни, яка передбачена умовами аграрних розписок.

Сьогодні, агровиробник повинен не лише бути спеціалістом із вирощування сільгосппродукції, аде й уміти прогнозувати ціни на результати своєї праці, ефективно користуватися засобами їх фіксації.

Важливо! Використання аграрних розписок може допомогти перекласти ризики ціноутворення на інвесторів.

Фінансова стійкість та репутація.

Наявність у компанії агротехнологій, що застосовуються при вирощуванні врожаю.

Правильна підготовка компанії до інвестування, в якості аграрної розписки, дозволить планувати діяльність компанії в обсягах вирощеної продукції, розподіливши з інвестором ризики ціноутворення.

Аграрна розписка дозволить сторонам узгодити будь-які умови, прямо не заборонені законом.

Аграрна розписка може видаватись тільки за умови, якщо кредитор надає чи зобов’язується надати боржнику кредитні ресурси, як грошима, так і у формі товарів/послуг.

Источник материала
Поделиться сюжетом