Парламент планує реформувати систему санітарно-епідеміологічного контролю
Парламент планує реформувати систему санітарно-епідеміологічного контролю

Парламент планує реформувати систему санітарно-епідеміологічного контролю

11:02, 16 січня 2019.

Відповідний законопроект №8464-д був поданий до парламенту у вересні 2018 р.

фото УНІАН.

У четвер, 17 січня, Верховна Рада планує повторно розглянути законопроект про реформування системи санітарно-епідеміологічного контролю України.

Відповідний законопроект №8464-д, розроблений групою з 25 депутатів різних фракцій під керівництвом Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, був поданий до парламенту у вересні 2018 р.

Та на початку грудня 2018 р.

депутати не змогли прийняти його за основу, вирішивши повернути його на повторне перше читання.

Законопроект передбачає, по-перше, модернізацію санітарно-епідеміологічного законодавства країни - так як по суті діючі норми та нормативи у цій сфері були розроблені ще за часів Радянського Союзу і не враховують багатьох сьогоднішніх реалій і вимог європейського законодавства.

По-друге, законопроект більш чітко визначає органи, відповідальні за державний контроль у сфері санітарно-епідеміологічної захисту, за розробку нормативів і видачу дозволів у цій сфері.

По-третє, визначаючи відповідальних, законопроект тим не менш розводить згадані функції (держконтролю, розробки нормативів і видача дозволів) з різним державним органам, запобігаючи можливій монополізації.

За даними Центру громадського здоров'я при Міністерстві охорони здоров'я, кількість зареєстрованих випадків інфекцій та епідемій в Україні за минулий рік зросла.

Особливо критична ситуація склалася з кором.

За даними МОЗ, за 2018 р.

в Україні на кір захворіло 54 тис.

Крім того, епідеміологічні ризики несе і війна, яка триває з 2014 р.

зокрема, у минулому році представники України попереджали Парламентську асамблею НАТО про можливі ризики застосування терористами хімічної зброї та про необхідність посилення хімічного та епідеміологічного захисту населення.

Незважаючи на існуючі розбіжності з профільним парламентським комітетом законопроект підтримало і Міністерство охорони здоров'я України.

Источник материала
Поделиться сюжетом