ПРОГНОЗ: Україна може стати лідером з експорту кукурудзи в Африку
ПРОГНОЗ: Україна може стати лідером з експорту кукурудзи в Африку

ПРОГНОЗ: Україна може стати лідером з експорту кукурудзи в Африку

Такі дані наводить Bloomberg, пише landlord.

Лідер з експорту кукурудзи в Африці – ПАР – через значну посуху й заморозки наприкінці сезону втратить до 19% площі посіву культури (з 2,44 до 1,98 млн га).

Через це країна ризикує втратити передові позиції на ринку й перетворитися із експортера в імпортера.

У головних провінціях ПАР із вирощення кукурудзи Free State та North West через відсутність дощів фермери не можуть завершити посіви в повному обсязі.

Так, на 11 січня на цих територіях було засіяно усього 60% площі в North West та 70% в Free State.

Хоча на решті території країни посівна кампанія проходить за планом.

Це говорить про те, що передбачувана площа кукурудзи в 2,44 млн га, ймовірно, знизиться приблизно на 19 % до 1,98 млн га.

«Це практично відповідатиме площі, засіяної в період посухи 2015/2016 року виробництва.

У той час виробництво кукурудзи в Південній Африці становило 7,8 млн т, що перетворювало країну в нетто-імпортера, оскільки щорічне споживання кукурудзи становить приблизно 10,8 млн т», — відзначив голова відділу агробізнесу Agricultural Business Chamber Ванділе Сільобо.

У свою чергу, виконавчий директор Grain SA, лобістської групи фермерів, Джанні де Вільє додав, що нинішні посушливі погодні умови можуть бути ще гіршими, ніж країна пережила в 2016-му.

«Деякі сценарії, з якими ми стикаємося зараз, виглядають гнітючіше, ніж попередня посуха.

Якщо врахувати, що поточний статус посівів залишає бажати кращого, а пізні посадки взагалі не плануються — фермери ПАР, як і країна в цілому, опиниться в дуже важкому становищі», — резюмує Вільє.

Підтверджують невтішні прогнози й аналітики USDA.

За їх даними, лише у період з листопада по грудень ПАР втратила майже 1 млн тонн (з 12,6 млн т до 11,7 млн т) потенційного врожаю.

Однак ситуація з кукурудзою в ПАР не може не тішити український аграрний сектор, якому все ті ж аналітики USDA з департаменту сільського господарства США прогнозують другу сходинку у світовому рейтингу експортерів кукурудзи.

Згідно їх даним, Україна є абсолютним лідером зі збору маїсу серед колишніх країн Радянського Союзу із врожаєм у 35 млн тонн.

При цьому 28 із них підуть на експорт.

Це 2 показник після США, де планується вивести на зовнішні ринки 62,23 млн тонн кукурудзи.

Таким чином, враховуючи потенційну кризу з урожаєм кукурудзи в ПАР, українські трейдери можуть значно наростити об’єми експорту, зокрема, на чорний континент.

Тим самим, потіснивши південно-африканців із лідерських позицій в Африці.

Загалом африканський континент потребує від 5 до 7 млн тонн маїсу щорічно.

Источник материала
Поделиться сюжетом