В отруті мохноногих вампірів знайшли ліки від гіпертонії
В отруті мохноногих вампірів знайшли ліки від гіпертонії

В отруті мохноногих вампірів знайшли ліки від гіпертонії

Отруту вампірових кажанів можна використовувати для розробки ліків від різних захворювань.

Міжнародна команда вчених під керівництвом Університету Квінсленда виявила у отруйної слині мохноногих вампірів (Diphylla eucaudata) новий клас пептидів, що регулюють артеріальний тиск, повідомляє журнал Toxins.

На думку дослідників, пептиди допоможуть зробити революцію у лікуванні широкого спектру захворювань: гіпертонії, серцевої недостатності, захворювання нирок та опіки.

"Ці пептиди — мутуючі форми кальцітоніноподібного пептиду (CGRP), який використовуються нашим організмом для розслаблення кровоносних судин", — пояснив доцент університету Брайен Фрай (Bryan Fry).

Пептиди кажанів надзвичайно вибагливі в своєму режимі дії, що збільшує їх значення для терапевтичних цілей.

Більш того, CGRP мають менше побічних ефектів.

За словами вчених, їх відкриття демонструє ще одну причину захищати природу, оскільки ми не можемо передбачити, звідки піде наступне велике відкриття біологічних препаратів.

За словами професора Фрая, отруйні тварини в усьому світі знаходяться під загрозою, через навмисне винищення, викликаного страхом або нерозумінням.

Крім того, доцент Фрай сказав, що його команда зіткнулася з труднощами доступу до зразків "вампірів".

"Ми більше не можемо отримати доступ до нашої початкової ділянки в Мексиці, тому що нам сказали, що цей регіон перейшов під контроль наркоділків", — пояснив професор Фрай..

Дослідникам належить знайти нові безпечні ділянки проживання кажанів, які нададуть варіанти пептидів і потенційно дивовижні ліки, які допоможуть поліпшити й врятувати життя людей".

Як повідомляв портал "Знай.

uа" вчені знайшли спосіб зменшити чисельність шкідливих комарів, які переносять малярію і жовту лихоманку.

Також "Знай.

uа" писав, що вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.

Источник материала
Поделиться сюжетом