Космічні перельоти можуть розбудити сплячі віруси: що загрожує астронавтам
Космічні перельоти можуть розбудити сплячі віруси: що загрожує астронавтам

Космічні перельоти можуть розбудити сплячі віруси: що загрожує астронавтам

Астронавти регулярно піддаються серйозному ризику зараження герпесом.

Дослідження NASA показало, що віруси герпесу "реактивуються" більше, ніж у половини астронавтів на борту космічного корабля "Спейс шаттл" і на борту Міжнародної космічної станції, пише Mirror.

У рамках дослідження команда експертів зібрала зразки слини, крові та сечі у астронавтів до, під час і після космічних польотів.

Лікарі оглядають астронавтів.

"Під час космічних польотів спостерігається зростання секреції гормонів стресу, таких як кортизол і адреналін, які, як відомо, пригнічують імунну систему.

Через це, вони стають менш ефективними під час космічних польотів, а іноді через 60 днів після них", заявив автор дослідження Сатіш Мехта.

Результати показали, що 53 % астронавтів на шатлах та 61 % на більш тривалих польотах МКС мають герпесні віруси.

"Кількість випадків прояву вірусів значно вище, ніж у зразках, взятих до або після польоту, або в порівнянних здорових контрольних зразках", — пояснює автор дослідження Мехта.

Виявлені різновиди герпесу включали оральний і генітальний герпес, вітрянку і оперізувальний лишай, хоча більшість астронавтів не виявляли ніяких симптомів.

Астронавт робить собі укол.

Викликає занепокоєння той факт, що в даний час не існує жодних щеплень, які можна було б використовувати для захисту астронавтів напередодні польотів.

"Випробування вакцин проти інших герпесів поки принесли мало результатів, тому в даний час ми зосереджені на розробці режимів цільового лікування для осіб, які страждають від наслідків реактивації вірусу", — розповіла Мехта.

Як повідомляв портал "Знай.

uа", вагінальне кільце, яке захистить жінок від вірусу простого герпесу другого типу та ВІЛ, проходить випробування в рамках нового дослідження Національного інституту охорони здоров'я США.

Також "Знай.

uа" писав, як відрізнити герпесу першого і другого типу.

Источник материала
Поделиться сюжетом