Прості продукти стали розкішшю для українців: експерти пояснили різке збільшення цін
Прості продукти стали розкішшю для українців: експерти пояснили різке збільшення цін

Прості продукти стали розкішшю для українців: експерти пояснили різке збільшення цін

Україна все більше експортує товару закордон та входить до різноманітних рейтингів експорту тих чи інших продуктів.

Однак у нас ціни на продовольчі товари не надто поступаються закордонним, а деякі товари взагалі коштують дорожче, ніж у сусідніх європейських країнах.

Журналісти "Сегодня" з'ясували причину такого явища, пише видання "Хвиля".

Фахівці Економічного дискусійного клубу (ЕДК) знайшли 13 видів щоденних продуктів, ціни на які в Україні більші, ніж закордоном.

Навіть, якщо не враховувати коливання цін на борщовий набір в залежності від врожаю в тій чи іншій країні та знехтувати різницею у вартості солі (яка становить всього 9 євроцентів, або менш як 3 грн / кг), то соняшникова олія, по виробництву й експорту якого Україна займає перше місце у світі, у нас продають дорожче, ніж в Польщі, Угорщині та Іспанії.

Також в Україні на 8-10% більше, ніж в Польщі, Угорщині та Білорусі коштує молоко та курятина.

Відомо, що за підсумками 2018 року наша країна увійшла в топ-6 найбільших у світі експортерів курятини та в топ-3 - в Європі.

За кількістю продуктів дешевого асортименту нас найбільше випереджають Польща і Білорусь — по 7 позицій.

Молочні продукти.

Виконавчий директор ЕДК Олег Пендзин назвав причини, через які у нас окремі продукти коштують дорожче, ніж за кордоном.

"Почну з головних експортних позицій: соняшникова олія і курятина.

За них наш виробник отримує відшкодування ПДВ (20% вартості) від держави, тому може собі дозволити поставляти цю продукцію за кордон дешевше, ніж продавати всередині країни", - говорить Пендзин.

Олег Пендзин також додає, що ринкових механізмів для того, щоб змінити ситуацію, немає, тільки адміністративні.

подорожчання продуктів.

"Що стосується молока, то на відміну від країн ЄС і тієї ж Білорусі, де воно проводиться в великих господарствах, у нас до 80% пакетованого молока і вершкового масла — із сировини, закупленої у населення.

Звідси високі витрати на логістику, зберігання, адже перевозиться молоко треба в дорозі охолоджувати, щоб воно не скисло.

Та і якість селянського молока невисока.

Поки у нас не буде інвестицій в створення молочних ферм", - резюмував директор ЕДК.

Для того, щоб в Україні подешевшали соціально значущі продукти, потрібно ввести ряд протекціоністських заходів, щоб економічними методами стимулювати виробників знизити ціни.

А саме: встановити для них спеціальні ставки податків, як в Польщі, виділяти цільові кредити під невисокий відсоток, надавати аграріям пільги на закупівлю техніки, обладнання та сировини.

Як повідомляв портал "Знай.

ua", експерти розповіли, чому м'ясо в Україні стало дорожчим за європейське.

Також "Знай.

ua" писав про те, що люблений українцями бутерброд з салом за рік подорожчав на 10%.

Источник материала
Поделиться сюжетом