На Одещині наразі висаджують найбільшу в Європі плантацію шипшини — до кінця березня вона сягне 90 га.
Про це йдеться в матеріалі «Найбільша плантація в Європі: як заробити на шипшині» на Kurkul.
Першим товарним виробником цих ягід в Україні є директор Першого інвестиційного кооперативу «Горіх Причорномор’я» в селі Троїцьке на Одещині Павло Тулба.
Орієнтується фермер на переробку.
Основна ідея — диверсифікувати ризики при вирощуванні волоських горіхів і завантажити обладнання для їхньої переробки ягодами шипшини.
Для кооперації Павло Тулба шукає партнерів, які на своїх площах вирощуватимуть кущі, а потім будуть привозити врожай на переробку.
«Шукаємо партнерів, яким продаємо посадковий матеріал, приїжджаємо і висаджуємо їм «під ключ».
Продали партнерам і засадили 40 га.
Вони будуть доглядати кущі і везти урожай нам на переробку.
І собі висаджуємо на двох ділянках приблизно 80 га.
Закінчимо посадку до кінця березня — початку квітня», — сказав Павло Тулба.
За його словами, у Європі є менші плантації шипшини.
В Данії така на 60 га, а ягоди продають в Австралію.
У Болгарії вирощують шипшину для виробництва ароматичних олій із цвіту.
Із цілих заморожених ягід шипшини готують настоянки.
Насіння використовують для олій, шкірку — для фармацевтичної продукції, чаїв, як вітамінну добавку для продуктів харчування.
В Україні є чимало підприємств, які виготовляють із шипшини «Холосас».
«На сьогодні шипшина не є сільськогосподарською культурою в Україні, і це проблемно.
Зараз ми реєструємо власний сорт, щоб отримати ліцензію на вирощування, і намагаємося через Мінагро визнати шипшину сільгоспкультурою», — зауважив Павло Тулба.