Облгази Фірташа будуть оскаржувати результати перевірок Нацкомісії
Облгази Фірташа будуть оскаржувати результати перевірок Нацкомісії

Облгази Фірташа будуть оскаржувати результати перевірок Нацкомісії

12:09, 20 березня 2019.

Енергетика.

19 березня регулятор завершив перевірку перших трьох операторів газорозподільних мереж за фактом правомірності приведення обсягів газу до стандартних умов для побутових споживачів.

Оператори газорозподільних мереж, що входять в групу "Регіональна газова компанія", будуть оскаржувати рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) про незаконність додаткових нарахувань ними обсягів газу побутовим споживачам з використанням коефіцієнтів.

Про це повідомляє прес-служба "Регіональної газової компанії".

"За результатами цієї перевірки представники НКРЕКП склали акти.

Вони не були підписані операторами ГРС і будуть оскаржуватися.

Цікаво, що всі вони написані за єдиним шаблоном і першими інформацію про зміст цих актів не отримали оператори ГРС, а представники державного монополіста НАК "Нафтогаз України", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що 19 березня регулятор завершив перевірку перших трьох операторів газорозподільних мереж за фактом правомірності приведення обсягів газу до стандартних умов для побутових споживачів.

"Газорозподільні компанії не згодні з висновками комісії та впевнені, що їхні дії перебувають у правовому полі.

Приведення обсягів природного газу до стандартних умов продиктовано вимогами нормативно-правових актів", - повідомляє компанія.

Уточнюється, що Закон "Про ринок природного газу" передбачає, що природний газ є товарною продукцією за стандартних умов (тиск - 760 міліметрів ртутного стовпа і температура-20 градусів за Цельсієм).

На думку групи РГК, Кодекс газорозподільних систем, затверджений НКРЕКП, також передбачає, що обсяг природного газу в точках комерційного обліку має бути приведено до стандартних умов.

"Типовий договір розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП, передбачає, що за розрахункову одиницю розподіленого і спожитого природного газу береться кубометр природного газу, приведений до стандартних умов", - зазначає компанія.

Як повідомляв УНІАН, перевірки "Вінницягазу", "Волиньгазу" та "Київоблгазу", які входять в групу "Регіональна газова компанія", що належить бізнесменові Дмитру Фірташу, показали незаконність додаткових нарахувань обсягів газу побутовим споживачам з використанням коефіцієнтів.

У березні НКРЕКП початку перевірки восьми операторів газорозподільчих систем в Україні за фактом виставлення ними завищених сум у платіжках за газ для населення наприкінці минулого року.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у лютому цього року отримала дозвіл від Державної регуляторної служби України на проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільчих систем на предмет донарахування в платіжках споживачів.

За словами глави НКРЕКП Оксани Кривенко, порушників може чекати максимальний штраф у розмірі 850 тисяч гривень.

#облгази Фірташа#монополія облгазів#Нафтогаз та облгази.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны