ЄС припинить використання суден у операціях з патрулювання моря - Reuters
ЄС припинить використання суден у операціях з патрулювання моря - Reuters

ЄС припинить використання суден у операціях з патрулювання моря - Reuters

ЄС тепер буде покладатися на патрулювання з повітря в операціях по боротьбі з контрабандистами.

Європейський союз припинить патрулювання морем, яке врятувало тисячі мігрантів, що здійснювали перехід через Середземне море з Північної Африки до Європи.

"За словами дипломатів ЄС, вони більше не дислокуватимуть кораблі у морі, а покладатимуться на повітряне патрулювання і більш тісну координацію із Лівією", - йдеться у повідомленні.

Нова угода про операції ЄС "Софія" була вироблена після того, як Італія, де настрої проти мігрантів ростуть, заявила, що більше не прийматиме людей, врятованих у морі.

Мандат операції "Софія" мав завершитись у неділю, але тепер його продовжать іще на шість місяців з тією ж метою - стримувати контрабандистів у Середземному морі.

Європейський дипломат зазначив, що угода з цього питання була досягнута, але іще має бути схвалена всіма урядами країн ЄС у середу.

Однак ця угода може послабити роль операції "Софія" у порятунку життя на морі, де у минулому році загинуло майже 2300 осіб, згідно з даними ООН.

У ході компромісної дискусії у Брюсселі не обговорювалися військові аспекти ролі повітряних патрулів.

Але нова домовленість включатиме в себе велику підготовку берегової охорони у Лівії, де беззаконня дозволило контрабандистам діяти відкрито, відправляючи людей до Європи морем.

Це відповідатиме політиці ЄС, спрямованій на те, щоб посилити контроль над міграцією через Середземне море з моменту її сплеску в 2015 році, і все більше обмежувати людей у тому, щоб вони не ризикували життям, намагаючись дістатися до країн Європи морем, де уряди їх не бажають приймати.

Заступник прем'єр-міністра Італії Маттео Сальвіні заявив, що його країна більше не буде головною точкою висадки людей, що намагаються перетнути Середземне море на човні, яких рятують патрульні кораблі у рамках операції "Софія".

Рим закликав інші країни відкрити свої порти, але відгуку від них не надійшло.

Дипломати заявили, що країни ЄС, включаючи Іспанію, Францію і Німеччину, дали зрозуміти, що не бажають приймати більше врятованих людей, більшість з яких тікають від воєн і убогості у Африці та на Близькому Сході.

Тим не менше, уряди ЄС бажали б, щоб місія тривала, тому що розуміють, що вона була ефективною у боротьбі проти контрабандистів.

За даними ООН, з більш ніж одного мільйона біженців та мігрантів, які прибули під час міграційної кризи 2015 року, кількість прибуваючих морем скоротилася до 141 тис.

500 осіб у 2018 році.

Операція "Софія" - операція військово-морських сил Європейського союзу у Середземномор'ї з оперативним штабом у Римі, початок якій був покладений у квітні 2015 року після корабельної аварії у Лівії.

Її метою є нейтралізація контрабандних маршрутів, якими переправляють біженців через Середземне море.

Источник материала
Поделиться сюжетом