Йому зобов'язані життям сотні тисяч дітей в усьому світі: історія перемоги над поліомієлітом
Йому зобов'язані життям сотні тисяч дітей в усьому світі: історія перемоги над поліомієлітом

Йому зобов'язані життям сотні тисяч дітей в усьому світі: історія перемоги над поліомієлітом

26 березня 1953 року американський лікар Джонас Солк з університету міста Піттсбург оголосив про успішне випробування вакцини проти поліомієліту на невеликій групі дорослих і дітей.

Мільйони матерів у всьому світі знають ім'я Джонаса Едварда Солка - людини, якій зобов'язані життям сотні тисяч дітей в усьому світі.

Вчений, який винайшов першу в світі вакцину від поліомієліту, настільки вірив у свою справу, що прищепив експериментальною вакциною і себе, і трьох своїх дітей.

Він вірив і переміг одну з найстрашніших дитячих хвороб.

Влітку 1921 року під час відпочинку на канадському озері Кампобелло Франкліна Делано Рузвельта у повному розумінні слова скував "бич 20-х років"- поліомієліт.

З цього дня і до самої смерті паралізований Рузвельт був прикутий до інвалідного крісла.

І хоча інфекційну природу поліомієліту довели ще в 1909 році, винахід вакцини зайняй мало не півстоліття.

Лише в 1953 році недуга, яка посадила в інвалідний візок президента США і сотні тисяч не настільки відомих жертв, нарешті, була переможена - 26 березня американський лікар, вірусолог Джонас Едвард Солк оголосив про успішне випробування вакцини проти поліомієліту.

Джонас Едвард Солк Народився в Нью-Йорку, в сім'ї Данила і Дори Солк, єврейських іммігрантів з Польщі.

У Джонаса було також два брата - Герман і Лі.

Данило Солк був дамським кравцем і зміг дати своїм дітям гарну шкільну освіту.

Джонас навчався в Нью-Йоркському коледжі.

Пізніше в Нью-Йоркському університеті захистив докторську дисертацію з медицини.

У 1943 році Солк створив ефективну вакцину проти грипу, в останні роки Другої світової війни її широко використовували в арміях США і союзників.

У 1948 році він взяв участь в проекті, який фінансується Національним фондом дитячого паралічу, спрямованим на те, щоб визначити кількість різних типів вірусу поліомієліту.

Однак Солк під час роботи над проектом побачив можливість не тільки дослідити і скласти каталог типів, але і виготовити вакцину, яка могла б врятувати сотні тисяч дитячих життів.

Він виділив групу вірусів, умертвив їх за допомогою формаліну і на основі мертвих вірусів створив вакцину, яка, як виявилося, здатна була стимулювати в організмі дитини вироблення власних антитіл проти збудника хвороби.

Солк настільки вірив в успіх свого відкриття, що після пробних випробувань не побоявся прищепити вакциною і себе, і трьох своїх дітей.

Всі випробовувані перенесли вакцину прекрасно.

Готовий продукт був представлений світу в 1955 році.

Вчений стверджував, що вакцинація від поліомієліту, проведена двічі, призводить до вироблення захисних антитіл в 90% випадків.

Якщо ж вакцину Солка вводити три рази, то вироблення антитіл спостерігається в 99% випадків.

У 1956 році в США почалася кампанія з масового вакцинації дітей від поліомієліту.

Яке ж було здивування світової спільноти, коли вже через 5 років рівень захворюваності дітей на поліомієліт в США знизився на 96 відсотків! Це була справжня сенсація.

Використовувати вакцину Солка від поліомієліту стали не лише в США, але і в Європі.

За цю розробку Джонас Солк був нагороджений різноманітними нагородами: премія Ласкера (аналог Нобелівської премії в США), Золота медаль Конгресу США, Медаль Свободи, яку він отримав особисто з рук президента Картера, Премія Коха, Орден Французького легіону та багато інших нагород.

Однак головною нагородою особисто для нього стала можливість відкрити Інститут біологічних досліджень при Каліфорнійському університеті.

Інститут почав працювати в 1963 році, і очолив його Джонас Солк.

Вченому-досліднику вдалося простежити шляхи поширення вірусу і тим самим кардинально повернути погляд вчених на вірусологію в принципі і на практичне застосування цього напрямку медицини зокрема.

Через кілька років вакцина Солка проти поліомієліту була замінена на більш сучасну вакцину Сейбіна.

Однак це анітрохи не зменшувало значення відкриття Солка, яке зробило революцію у вірусології.

В останні роки життя Солк брав участь в розробці вакцини проти СНІДу.

Помер видатний вчений 23 червня 1995 у віці 80 років.

Источник материала
Поделиться сюжетом