Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію
Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію

Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію

За останні кілька років Україна стала важливим постачальником органічної продукції на західні ринки.

Йдеться переважно про експорт органічної сировини — зерна, олійних та бобових культур, дикорослих ягід, грибів, горіхів та лікарських трав.

Рідше на полицях європейських крамниць можна зустріти готову українську продукцію.

Однак тренд "органік" набуває все більшої популярності: невеликі й середні виробники в Україні активніше беруться за вирощування такої продукції, а торгові мережі виділяють цілі полиці і відкривають "органічні" відділи.

ЕП підготувала перелік сертифікованих "органічних" виробників, продукцію яких можна знайти в українських мережах.

Для початку — трохи про суть питання.

Що таке "органічна" продукція.

Органічною називають продукцію, які виробляються в умовах збереження та відновлення природних ресурсів.

Під час її виробництва не застосовуються хімічні добрива, пестициди, генетично-модифіковані організми (ГМО) або консерванти.

Щоб стати виробником органічної продукції, потрібно пройти складну і недешеву процедуру сертифікації.

Чи може, наприклад, бабуся в селі стати виробником органічних яєць і м'яса? Малоймовірно, тому що вона повинна пройти перевірку уповноваженого органу сертифікації і гарантувати, що її кури не їли зерно, оброблене пестицидами.

Цей орган перевіряє, чи використовувалося органічне насіння, чи оброблялася продукція пестицидами, чи контактувала продукція на складі з неорганічними товарами, чи могли потрапити в упаковку шкідливі речовини.

Підприємство повинне заплатити за сертифікацію 60-70 тис грн і підтверджувати статус органічного виробника залежно від виду діяльності в середньому раз на рік.

Тривалість сертифікації виробництва залежить від галузі.

Наприклад, сертифікат на вирощену органічну суницю треба чекати щонайменше три роки.

Сертифікація пасовищ та полів з однорічними рослинами триває мінімум 24 місяці, з багаторічними рослинами — 36 місяців, ферм з вирощування худоби (м'ясо) і коней — рік, кіз, свиней і корів (молоко) — півроку, птиці (м'ясо) — десять тижнів.

Десять українських виробників "органіки".

Виробляє органічні яйця під ТМ "Світ біо" у Хмельницькій області, а також козине молоко та овочі.

Господарство засноване у 2009 році Тетяною Яблонською.

Земля підприємства отримала статус органічної у 2013 році.

На ній вирощуються органічні яблука та горіхи, а також утримується стадо органічних курей.

Для курей передбачений вільний випас, узимку вони пасуться в зимовому саду.

Несуться раз на два дні, без штучної стимуляції.

Збирають та сортують яйця вручну.

Придбати їх можна в магазинах "Ашан", "Лавка традицій", "Мегамаркет", Varus.

Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію - Фото 1

"Золотий Пармен".

Виробляє соки прямого віджиму з власної сировини.

Фермер Микола Мисник заснував "Золотий Пармен" у 2005 році.

Він займається садівництвом, овочівництвом, вирощуванням круп'яних культур на Чернігівщині.

У 2012 році компанія отримала сертифікат органічного виробника Organic Standart і запустила цех з виробництва соків.

Фермерське господарство пропонує спробувати мікси яблука з морквою, гарбузом, буряком, смородиною та березовим соком.

Придбати їх можна в мережі магазинів Ok Wine та "Лавка традицій".

Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію - Фото 2

Заснована у 2016 році Євгеном Гончаренком та Лесею Єремою і спеціалізується на виробництві кипрійного чаю.

Його збирають на Закарпатті, селище Пилипець.

Процес має шість етапів: збір, в'ялення, ферментація, окислення, прожарювання, фасування.

На збирання листа у гори вирушають невеликі групи працівників, щоб не затоптувати галявини кипрію.

Збирають лише листя і не пошкоджують стебло — для сталих наступних врожаїв.

Придбати чай можна у магазинах UA Made, Goodwine, Winetime.

Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію - Фото 3

Заснована у 2008 році Олександром Ющенком та Олександрою Литвин-Месеврою.

На 8,5 тис га вирощується органічна продукція для тваринницьких комплексів.

Компанія виробляє органічний мед з ТМ Organic Milk та Organic Meat.

Фірма першою в Україні збудувала завод з виробництва органічної молочної продукції з власної сировини.

Корови швейцарської породи вільно пасуться 200 днів на рік, споживають лише органічні корми.

На фермах — лише автоматичне доїння.

Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію - Фото 4

Сквирський комбінат хлібопродуктів.

Реалізує органічну гречку, вівсянку, кукурудзяну крупу, борошно та пластівці під ТМ "Сквирянка" у великих торгових мережах.

Комбінат заснований у 1931 році і пройшов шлях від двох дерев'яних складів із зберігання зерна на 500 тонн до переробки понад 5 тис тонн зерна на місяць.

Близько 40% виробленої продукції компанія експортує.

Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію - Фото 5

Лідер з виробництва органічного березового соку.

Підприємство розташоване в Чернівецькій області, засноване Ларисою Гончарук та Василем Рознаєм.

Для збирання соку вибирають берези, що зростають на прогрітих сонцем місцях.

Найкращий час для збирання — між 12 і 18 годинами.

Берези доглядають, а якість соку перед розливом перевіряють.

Компанія використовує лише скляну тару.

Продукцію можна придбати в мережах "Ашан", Novus, Fozzy.

Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію - Фото 6

Українсько-швейцарське аграрне підприємство обробляє 4 тис га органічних земель в Чернігівській області.

Компанія утримує 1 тис голів великої рогатої худоби.

Виробляє м'ясо та молоко з ТМ "Етнопродукт" на заводі біля Києва.

Молоко не гомогенізується, що дозволяє зберегти природний стан продукту.

Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію - Фото 7

Лідер з виробництва органічного хліба та печива під ТМ "Хлібіо".

Компанія заснована Людмилою Дімовою.

Хліб виготовляють невеликими партіями, процес ферментації тіста перед випічкою триває 12-24 годин.

Це дозволяє отримувати хліб без використання розпушувачів та консервантів.

Його готують на живих рідких заквасках.

Знайти продукцію можна в магазинах Fozzy та "Еко-лавка".

Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію - Фото 8

Виробляє органічну олію під ТМ Organico.

Компанія заснована у 1995 році Олегом та Оленою Другісами в Одесі, сертифікат органічного виробника отримала у 2012 році.

Соняшникова, лляна, ріпакова, рижієва нерафінована олія холодного віджиму фасується в скляну тару і реалізується в мережах Fozzy, "Ашан", "Мегамаркет".

Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію - Фото 9

Виробляє органічну ягідну пасту на заводі в Херсоні.

Власниця Анастасія Шмигельстка купує ягоди на Волині у постійних постачальників.

Перед переробкою компанія перевіряє сировину на наявність хімічних сполук.

У ягідній пасті нема води, цукру та консервантів, продукт є потужним антиоксидантом.

Компанія реалізує органічну ягідну пасту з чорниці, брусниці та журавлини в мережах аптек, Fozzy, "Ашан", "Мегамаркет", "Еко-лавка", а також експортує.

Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію - Фото 10

Джерело матеріала
loader
loader