/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F4%2F0ed9bf4b384abd64b2854785e2077c92.jpg)
Хто в Україні виробляє справжню органічну продукцію
За останні кілька років Україна стала важливим постачальником органічної продукції на західні ринки.
Йдеться переважно про експорт органічної сировини — зерна, олійних та бобових культур, дикорослих ягід, грибів, горіхів та лікарських трав.
Рідше на полицях європейських крамниць можна зустріти готову українську продукцію.
Однак тренд "органік" набуває все більшої популярності: невеликі й середні виробники в Україні активніше беруться за вирощування такої продукції, а торгові мережі виділяють цілі полиці і відкривають "органічні" відділи.
ЕП підготувала перелік сертифікованих "органічних" виробників, продукцію яких можна знайти в українських мережах.
Для початку — трохи про суть питання.
Що таке "органічна" продукція.
Органічною називають продукцію, які виробляються в умовах збереження та відновлення природних ресурсів.
Під час її виробництва не застосовуються хімічні добрива, пестициди, генетично-модифіковані організми (ГМО) або консерванти.
Щоб стати виробником органічної продукції, потрібно пройти складну і недешеву процедуру сертифікації.
Чи може, наприклад, бабуся в селі стати виробником органічних яєць і м'яса? Малоймовірно, тому що вона повинна пройти перевірку уповноваженого органу сертифікації і гарантувати, що її кури не їли зерно, оброблене пестицидами.
Цей орган перевіряє, чи використовувалося органічне насіння, чи оброблялася продукція пестицидами, чи контактувала продукція на складі з неорганічними товарами, чи могли потрапити в упаковку шкідливі речовини.
Підприємство повинне заплатити за сертифікацію 60-70 тис грн і підтверджувати статус органічного виробника залежно від виду діяльності в середньому раз на рік.
Тривалість сертифікації виробництва залежить від галузі.
Наприклад, сертифікат на вирощену органічну суницю треба чекати щонайменше три роки.
Сертифікація пасовищ та полів з однорічними рослинами триває мінімум 24 місяці, з багаторічними рослинами — 36 місяців, ферм з вирощування худоби (м'ясо) і коней — рік, кіз, свиней і корів (молоко) — півроку, птиці (м'ясо) — десять тижнів.
Десять українських виробників "органіки".
Виробляє органічні яйця під ТМ "Світ біо" у Хмельницькій області, а також козине молоко та овочі.
Господарство засноване у 2009 році Тетяною Яблонською.
Земля підприємства отримала статус органічної у 2013 році.
На ній вирощуються органічні яблука та горіхи, а також утримується стадо органічних курей.
Для курей передбачений вільний випас, узимку вони пасуться в зимовому саду.
Несуться раз на два дні, без штучної стимуляції.
Збирають та сортують яйця вручну.
Придбати їх можна в магазинах "Ашан", "Лавка традицій", "Мегамаркет", Varus.
"Золотий Пармен".
Виробляє соки прямого віджиму з власної сировини.
Фермер Микола Мисник заснував "Золотий Пармен" у 2005 році.
Він займається садівництвом, овочівництвом, вирощуванням круп'яних культур на Чернігівщині.
У 2012 році компанія отримала сертифікат органічного виробника Organic Standart і запустила цех з виробництва соків.
Фермерське господарство пропонує спробувати мікси яблука з морквою, гарбузом, буряком, смородиною та березовим соком.
Придбати їх можна в мережі магазинів Ok Wine та "Лавка традицій".
Заснована у 2016 році Євгеном Гончаренком та Лесею Єремою і спеціалізується на виробництві кипрійного чаю.
Його збирають на Закарпатті, селище Пилипець.
Процес має шість етапів: збір, в'ялення, ферментація, окислення, прожарювання, фасування.
На збирання листа у гори вирушають невеликі групи працівників, щоб не затоптувати галявини кипрію.
Збирають лише листя і не пошкоджують стебло — для сталих наступних врожаїв.
Придбати чай можна у магазинах UA Made, Goodwine, Winetime.
Заснована у 2008 році Олександром Ющенком та Олександрою Литвин-Месеврою.
На 8,5 тис га вирощується органічна продукція для тваринницьких комплексів.
Компанія виробляє органічний мед з ТМ Organic Milk та Organic Meat.
Фірма першою в Україні збудувала завод з виробництва органічної молочної продукції з власної сировини.
Корови швейцарської породи вільно пасуться 200 днів на рік, споживають лише органічні корми.
На фермах — лише автоматичне доїння.
Сквирський комбінат хлібопродуктів.
Реалізує органічну гречку, вівсянку, кукурудзяну крупу, борошно та пластівці під ТМ "Сквирянка" у великих торгових мережах.
Комбінат заснований у 1931 році і пройшов шлях від двох дерев'яних складів із зберігання зерна на 500 тонн до переробки понад 5 тис тонн зерна на місяць.
Близько 40% виробленої продукції компанія експортує.
Лідер з виробництва органічного березового соку.
Підприємство розташоване в Чернівецькій області, засноване Ларисою Гончарук та Василем Рознаєм.
Для збирання соку вибирають берези, що зростають на прогрітих сонцем місцях.
Найкращий час для збирання — між 12 і 18 годинами.
Берези доглядають, а якість соку перед розливом перевіряють.
Компанія використовує лише скляну тару.
Продукцію можна придбати в мережах "Ашан", Novus, Fozzy.
Українсько-швейцарське аграрне підприємство обробляє 4 тис га органічних земель в Чернігівській області.
Компанія утримує 1 тис голів великої рогатої худоби.
Виробляє м'ясо та молоко з ТМ "Етнопродукт" на заводі біля Києва.
Молоко не гомогенізується, що дозволяє зберегти природний стан продукту.
Лідер з виробництва органічного хліба та печива під ТМ "Хлібіо".
Компанія заснована Людмилою Дімовою.
Хліб виготовляють невеликими партіями, процес ферментації тіста перед випічкою триває 12-24 годин.
Це дозволяє отримувати хліб без використання розпушувачів та консервантів.
Його готують на живих рідких заквасках.
Знайти продукцію можна в магазинах Fozzy та "Еко-лавка".
Виробляє органічну олію під ТМ Organico.
Компанія заснована у 1995 році Олегом та Оленою Другісами в Одесі, сертифікат органічного виробника отримала у 2012 році.
Соняшникова, лляна, ріпакова, рижієва нерафінована олія холодного віджиму фасується в скляну тару і реалізується в мережах Fozzy, "Ашан", "Мегамаркет".
Виробляє органічну ягідну пасту на заводі в Херсоні.
Власниця Анастасія Шмигельстка купує ягоди на Волині у постійних постачальників.
Перед переробкою компанія перевіряє сировину на наявність хімічних сполук.
У ягідній пасті нема води, цукру та консервантів, продукт є потужним антиоксидантом.
Компанія реалізує органічну ягідну пасту з чорниці, брусниці та журавлини в мережах аптек, Fozzy, "Ашан", "Мегамаркет", "Еко-лавка", а також експортує.

