Епіфаній відкидає звинувачення Філарета у порушенні домовленостей
Епіфаній відкидає звинувачення Філарета у порушенні домовленостей

Епіфаній відкидає звинувачення Філарета у порушенні домовленостей

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заперечив звинувачення почесного патріарха Філарета в тому, що йому під час об'єднавчого Собору йому обіцяли залишити владу над церквою, але обманули.

Про це митрополит Епіфаній сказав в інтерв'ю ВВС News Україна - Укрінформ.

"Особисто я перед собором ніяких обіцянок не давав.

Протягом півроку велись перемовини, було багато зустрічей і лунали різні пропозиції.

Я не був присутній під час усіх перемовин, але на значній частині з них був", - зазначив він.

За словами Епіфанія, остання домовленість 14 грудня, перед об'єднавчим Собором, була викладена на папері без його присутності.

"Це була остаточна позиція.

Кожен, можливо, думав про своє, але в кінці всі домовленості завершуються чим? Підписанням документів.

Тому зараз говорити про те, що хтось комусь десь обіцяв, - недоречно", - наголосив владика.

Водночас митрополит Епіфаній підкреслив, що заслуга почесного патріарха Філарета у його обранні предстоятелем ПЦУ "є великою, і ми це цінуємо".

"Ми не відкидаємо роль Київського патріархату, не применшуємо.

Тим більше, не применшуємо роль патріарха Філарета в тих процесах, які відбувалися протягом останніх 25 років навіть в незалежній українській державі, але те, що нас породило, те, що нам дало життя, не може нас зараз знищити.

Тобто, ми цінуємо, ми поважаємо всі добрі справи, але ті хибні думки, які руйнують, ми підтримувати не будемо", - наголосив Епіфаній.

Він також нагадав, що фактично та юридично Київського патріархату не існує.

"Структура Київського патріархату була розпущена 15 грудня вранці перед початком об'єднавчого Собору рішенням помісного собору УПЦ КП.

Так само, як і Українська автокефальна православна церква.

Така була умова", - зазначив владика.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета.

У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак 14 травня почесний патріарх Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом.

Також Філарет додав, що Епіфаній порушує домовленості, досягнуті на об'єднавчому Соборі 15 грудня, що призвело до двовладдя у ПЦУ.

За його словами, Епіфаній має нести відповідальність за зовнішнє представництво церкви, а патріарх - за внутрішнє церковне життя в Україні.

15 травня Філарет на прес-конференції заявив, що не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення.

Источник материала
Поделиться сюжетом