Гройсман дав завдання Коболєву: до кінця року відокремити оператора ГТС
Гройсман дав завдання Коболєву: до кінця року відокремити оператора ГТС

Гройсман дав завдання Коболєву: до кінця року відокремити оператора ГТС

«Нафтогаз» повинен зробити все, щоб до кінця 2019 року завершити анбандлінг (відокремлення діяльності з транспортування природного газу від видобутку і постачання).

Про це сьогодні заявив прем’єр Володимир Гройсман під час засідання Координаційної ради з питань проведення реформ у паливно-енергетичному комплексі.

«Уряд України наполягає і вимагає від НАК «Нафтогаз України» ухвалити і реалізувати необхідні рішення, які дозволять завершити процес анбандлінгу державної компанії до кінця поточного року за моделлю, ухваленою ще у липні 2016 року», - сказав Гройсман.

Він наголосив, що обрана у 2016 році модель анбандлінгу враховує всі вимоги міжнародних партнерів України і не потребує ані внесення змін до законодавства, ані будь-яких інших дій, які можуть так чи інакше затримати процес розділення НАК «Нафтогаз України».

Ефективний анбандлінг, по словам Гройсмана, стане запорукою формування незалежного і сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи.

Це посилить позиції і роль України в переговорному процесі з Росією щодо продовження транзиту і збереження української ГТС з 2020 року.

«В силу різних обставин можу констатувати, що робота НАК «Нафтогаз України» по цьому питанню (реалізувати ухвалені рішення щодо анбандлінгу – Ред.) не зазнала успіху.

Багато було розмов і питань, але рішень, які були б прийняті в рамках виконання завдань Уряду, «Нафтогаз України» так і не схвалив.

Модель анбандлінгу OU – найбільш прийнятна і єдина, яка може бути реалізована до кінця 2019 року.

Сьогодні вже травень.

З липня 2016 року «Нафтогаз України» втратив багато часу щодо досягнення цілей», - поскаржився прем’єр.

Глава Нафтогазу Андрій Коболєв уважно слухав критику Гройсмана.

«Україна гарантує надійне транспортування газу за європейськими правилами, однак для цього потрібно створити незалежного оператора ГТС.

Цей процес буде завершений у поточному році, але не за будь-яку ціну і не в інтересах окремих політичних сил», -говориться в повідомленні команди Зеленського.

Источник материала
Поделиться сюжетом