Гройсман закликав "Нафтогаз" пришвидшити анбандлінг і здійснити процес за моделлю 2016 року
Гройсман закликав "Нафтогаз" пришвидшити анбандлінг і здійснити процес за моделлю 2016 року

Гройсман закликав "Нафтогаз" пришвидшити анбандлінг і здійснити процес за моделлю 2016 року

Уряд України наполягає і вимагає від НАК "Нафтогаз України" ухвалити і реалізувати необхідні рішення, які дозволять завершити процес анбандлінгу компанії до кінця поточного року за моделлю, ухваленою ще у липні 2016 року і заснованою на зобов’язаннях України перед Європейським енергетичним співтовариством.

Про це заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє у четвер, 16 травня, прес-служба Кабінету Міністрів.

Він наголосив, що обрана у 2016 році модель анбандлінгу враховує всі вимоги міжнародних партнерів України і не потребує ані внесення змін до законодавства, ані будь-яких інших дій, які можуть так чи інакше затримати процес розділення НАК.

"Модель анбандлінгу OU – найбільш прийнятна і єдина, яка може бути реалізована до кінця 2019 року.

Сьогодні вже травень.

Від липня 2016 року "Нафтогаз України" втратив багато часу щодо досягнення (поставлених тоді) цілей", - цитує прес-служба Гройсмана.

Прем’єр-міністр наголосив, що сьогодні не існує жодних перепонів, передусім юридичного характеру, які могли б затримувати анбандлінг "Нафтогазу" за визначеною моделлю.

Зазначимо, що наразі НАК "Нафтогаз України" є монополістом з постачання, транзиту і зберігання газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопроводами на території України.

При цьому у вимогах Третього енергетичного пакета, зобов'язання щодо виконання яких взяла на себе Україна, прописано розподіл функцій постачання і транспортування газу.

Щоб виконати ці зобов'язання, Україні необхідно провести анбандлінг - процес, який передбачає відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності Оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії.

Існує дві моделі, за якими Україна може здійснити анбандлінг:.

Модель ISO (Independent System Operator) - це коли газотранспортні активи залишаються у "Нафтогазі", проте незалежний оператор передається незалежному органу або стороні.

На цій моделі наполягає глава НАК Андрій Коболєв.

За його словами, тільки ця модель забезпечує захист інтересів України в рамках арбітражу проти російського "Газпрому" на суму близько $12 млрд, а також не вимагає приватизації ГТС України.

Модель OU (full ownership unbundling) - передбачає виведення як оператора, так і ГТС за межі групи "Нафтогаз".

На цьому наполягає прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Якщо Україна встигне здійснити анбандлінг до кінця року, це може посприяти збереженню транзиту російського газу 2020 року.

Водночас, як повідомлялося раніше у НАК, для активізації процесу анбандлінгу і передавання газотранспортної системи в управління незалежному оператору Верховна Рада повинна ухвалити в другому читанні законопроект "Про концесії".

Источник материала
Поделиться сюжетом