За інформацією аналітиків East.
Fruit, на початку тижня на ринок України почали надходити перші пропозиції суперраньої озимої цибулі ріпчастої місцевого виробництва.
Перші партії пропонувалися за цінами до 25-30 грн/кг, однак через невеликі обсяги, дрібний калібр і не дуже високий ступінь зрілості, користувалися помірним попитом.
Пропозиції надходили з південних регіонів країни, переважно з Херсонської області.
В кінця тижня кількість пропозицій лука різко зросла, так само як і обсяг пропонованих партій.
З ростом пропозиції падали і ціни на цибулю.
Уже до п'ятниці овочівники Півдня України були готові продавати ранній озиму цибулю з поля по 17 грн/кг, однак за умови закупівлі об'ємних партій, готові були скидати ціну до 15 грн/кг.
Така ціна вже була набагато більш привабливою для покупців, навіть не дивлячись на те, що рання цибуля гірше зберігалася і була дрібнішою, ніж цибуля врожаю 2018 року.
Це призвело до різкого зростання інтересу до даної продукції з боку перекупників з центральних і східних областей України та стимулювало овочівників форсувати прибирання цибулі, навіть незважаючи на те, що вони втрачали в врожайності при передчасної прибирання цибулі.
За словами керівника Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Федора Рибалко, українські фермери в цьому році суттєво розширили площі під ранніми сортами цибулі, зокрема під озимою.
«Українські овочівники прекрасно розуміли, що врожай цибулі в країні різко знизився в 2018 році, тому ще восени 2018 року ці фірми активно закуповували насіння озимих сортів цибулі, чекаючи, що ціни на неї будуть високими.
В результаті, за моїми оцінками, площі під озимою цибулею під урожай 2019 року були найбільшими за всю історію України», — зазначає Федір Рибалко.