В Лаосі знайшли загадкові посудини віком близько 2 тисяч років
В Лаосі знайшли загадкові посудини віком близько 2 тисяч років

В Лаосі знайшли загадкові посудини віком близько 2 тисяч років

19 травня, 2019, 20:55.

.

Археологи з Австралійського національного університету виявили в Лаосі 15 раніше невідомих майданчиків, на яких розташовано більше сотні масивних кам'яних глечиків, віком близько 2 тисяч років.

Місцева легенда свідчить, що ці великі кам'яні об'єкти колись використовували в якості чаш гіганти, пише Science Alert.

Гігантські глечики Лаосу - це одна із загадок археології.

Досі точно не встановлено, хто їх створив і для якої мети.

Вперше об'єкти висотою від 1 до 3,5 м і діаметром 1 м були виявлені австралійськими вченими на плато Сиенг Кхуанг в 2016 році.

Через велику кількість снарядів часів В'єтнамської війни це місце вважається одним з найнебезпечніших археологічних пам'яток в світі.

Згідно з однією з гіпотез глечики використовувалися для поховання мертвих.

Однак останки людей в них ще не знаходили.

"Ці нові місця дійсно відвідував тільки випадковий мисливець на тигрів.

Тепер ми заново відкрили їх, ми сподіваємося отримати більш чітке уявлення про цю культуру і про те, як вони позбавлялися від своїх мертвих", - говорить Ніколас скопати, аспірант кафедри археології в АНУ.

Поряд з величезними глечиками, команда також виявила типові артефакти залізного віку, в тому числі декоративну кераміку, скляні намиста, залізні інструменти, диски, які носять у вухах, і предметів для виготовлення тканини.

"Цікаво, що ми також знайшли багато мініатюрних глечиків, які виглядають так само, як гігантські глечики, але зроблені з глини.

Ми хотіли б знати, чому ці люди створювали ті ж глечики, в які вони поміщали своїх мерців, в мініатюрі", - говорить один з членів команди, археолог Дугальд О'Рейлі.

До того ж каміння, з якого зроблені глечики, поблизу немає, тож предмети вагою в кілька тонн мали якось доставити в нові місця.

Источник материала
Поделиться сюжетом