Уряд Нікарагуа під тиском опозиції звільнив 100 політв'язнів
Уряд Нікарагуа під тиском опозиції звільнив 100 політв'язнів

Уряд Нікарагуа під тиском опозиції звільнив 100 політв'язнів

Даніель Ортега.

Уряд Нікарагуа розпочав процес звільнення 100 політичних в'язнів після погроз з боку опозиції про вихід з переговорів з врегулювання політичної кризи.

“Ми підписали 100 наказів про звільнення людей, заарештованих за злочини проти громадської безпеки та громадського порядку", - заявив міністр внутрішніх справ.

За даними уряду, звільнення цих людей є частиною плану зі звільнення майже 300 політв'язнів, яке планується провести до 18 червня.

Про намір випустити таку кількість заарештованих влада заявила після того, як опозиція виступила з погрозами вийти з процесу переговорів щодо розв'язання політичної кризи, у зв'язку з чим міг би відбутися загальний страйк.

Список з 300 ув'язнених був узгоджений між урядом Ортеги і опозицією раніше цього року.

Уряд заарештував сотні людей під час жорстоких сутичок, які вперше відбулися в квітні 2018 року, коли президент Даніель Ортега спробував скоротити соціальну допомогу.

Протести незабаром перетворилися в більш широкий рух опору і стали найсерйознішим випробуванням влади колишнього прокомуністичного партизана Ортеги з тих пір, як в 2007 році він знову повернувся на свою посаду.

Ортега назвав протести результатом незаконної змови його противників, які були влаштовані з метою його повалення, в той час як критики звинуватили його у порушеннях прав людини, оскільки в країні здійснюється придушення інакомислення.

З часу протестів проти уряду Ортеги в минулому році, за даними правозахисних організацій, загинуло понад 324 людини і ще 60 тис.

чоловік вирушили у вигнання.

В 2018 році повідомлялося, що у ході протестів в Нікарагуа загинуло 448 осіб, поранення отримали більше, ніж 2830 осіб.

Того ж року Сполучені Штати запровадили санкції проти трьох нікарагуанських чиновників за участь у серйозних порушеннях прав людини та корупцію.

Источник материала
Поделиться сюжетом