В Україні дозволять проектувати будівлі висотою до 150 метрів
В Україні дозволять проектувати будівлі висотою до 150 метрів

В Україні дозволять проектувати будівлі висотою до 150 метрів

15:47, 21 травня 2019.

Різне.

Зараз діє обмеження в проектуванні висотних громадських будівель у 100 метрів.

В Україні планують дозволити проектувати висотні громадські будівлі до 150 м, наразі у чинних нормах максимальна висота, до якої можна проектувати висотні житлові та громадські будівлі, становить 100 м.

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook, відповідна норма міститься в новій державній будівельній нормі "Висотні будівлі і комплекси".

"Ми розширюємо можливості для реалізації сучасних і цікавих рішень у висотному будівництві.

Тому в новій ДБН "Висотні будівлі і комплекси", по-перше, встановлюємо нову максимальну висоту, з якою можна будувати висотні громадські будівлі.

Це 150 м.

По-друге, запроваджуємо можливість проектувати сучасні висотні комплекси.

Зараз технології дозволяють проектувати такі масштабні проекти безпечно і якісно.

Тому ми вирішили врегулювати це у новій ДБН», - написав він.

При цьому, за словами Парцхаладзе, у новій ДБН встановлюється низка сучасних вимог для підвищення безпеки цих будівель.

«Зокрема, встановлюються вимоги щодо жорсткості сталевих і сталезалізобетонних конструкцій для проектування каркасів висотних будівель.

Це дозволить збільшити несучу здатність таких висотних будівель щонайменше на 20%.

Також встановлюються вимоги до мінімальної товщині перекриття будівель, що дозволить будувати їх на територіях із сейсмічністю до 7 балів, тобто на всій території України», - написав він.

Крім того, встановлюється обов'язкове проведення аеродинамічного обдування моделі нового висотного будинку і навколишніх будівель і споруд.

Це дозволить контролювати пориви вітру у висотній забудові ще на етапі проектування.

Парцхаладзе зазначив, що ДБН "Висотні будівлі і комплекси" розроблена підприємством "Науково-дослідний інститут будівельного виробництва" на заміну чинної зараз ДБН "Проектування висотних житлових і громадських будівель" і стосується проектування житлових будинків від 73,5 до 100 м і громадських будівель від 73,5 до 150 м.

Парцхаладзе повідомив, що норми вже затверджені і будуть опубліковані найближчим часом, після чого орієнтовно за 3 місяці набудуть чинності.

Довідка УНІАН.

Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

#будівництво.

Источник материала
Поделиться сюжетом