Прилавки українських ринків заполонили ранні полуниці.
Поки що ягоди дорогі, але знавці прогнозують, що вже за днів десять ціна впаде вдвічі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.
Полуниці везуть переважно з півдня країни – Одеської, Херсонської та Запорізької областей.
На Закарпатті через сезон дощів неврожай.
Рання ягода небезпечна надмірним вмістом пестицидів.
Запах хімікатів, нерівномірний окрас та випуклі вічка полуниці – усе це має насторожити покупця.
"Полуницю після збору треба зберігати не більше двох діб, тому що потім нітрати перетворюються в нітріти.
Нітріти – це досить токсична речовина для всіх органів, особливо нервової системи.
Ягода взагалі повинна реалізуватись на ринку один день", - зауважує завідувач лабораторії Володимирського ринку Галина Климчук.
Її підлеглі перевіряють якість усіх продуктів на ринку, а от на ярмарках і стихійних точках продажу покупець має розраховувати насамперед на себе.
Вміст нітратів можна виміряти спеціальним портативним пристроєм – його може придбати кожен для особистих інспекцій.
Цифри менше 60 нарікань не викликають – вони в нормі.
А от показник 90 в красивих великих ягід змушує шукати власницю ятки.
Пані Ольга дістає папку з документами і запевняє, що її продукт пройшов лабораторну перевірку: "Оце центральна лабораторія, і на кожну неділю в мене ось документи.
Кожну неділю я роблю, бо без лабораторії нас не допустять сюди".
Фахівці в будь-якому разі радять не давати ранні полуниці дітям.
Надмірний вміст нітратів у ягодах може спровокувати шлункові розлади, нудоту та отруєння.
Сезон полуниць розпочнеться приблизно через тиждень, тож тоді купувати ягоди буде більш безпечно.
Якщо ж покупець спокушається на ранню ягоду, варто пам’ятати – її належить ретельно промити перед споживанням.