Свято ранньої полуниці: фахівці радять дочекатися сезону і передрікають падіння цін удвічі
Свято ранньої полуниці: фахівці радять дочекатися сезону і передрікають падіння цін удвічі

Свято ранньої полуниці: фахівці радять дочекатися сезону і передрікають падіння цін удвічі

Прилавки українських ринків заполонили ранні полуниці.

Поки що ягоди дорогі, але знавці прогнозують, що вже за днів десять ціна впаде вдвічі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Полуниці везуть переважно з півдня країни – Одеської, Херсонської та Запорізької областей.

На Закарпатті через сезон дощів неврожай.

Рання ягода небезпечна надмірним вмістом пестицидів.

Запах хімікатів, нерівномірний окрас та випуклі вічка полуниці – усе це має насторожити покупця.

"Полуницю після збору треба зберігати не більше двох діб, тому що потім нітрати перетворюються в нітріти.

Нітріти – це досить токсична речовина для всіх органів, особливо нервової системи.

Ягода взагалі повинна реалізуватись на ринку один день", - зауважує завідувач лабораторії Володимирського ринку Галина Климчук.

Її підлеглі перевіряють якість усіх продуктів на ринку, а от на ярмарках і стихійних точках продажу покупець має розраховувати насамперед на себе.

Вміст нітратів можна виміряти спеціальним портативним пристроєм – його може придбати кожен для особистих інспекцій.

Цифри менше 60 нарікань не викликають – вони в нормі.

А от показник 90 в красивих великих ягід змушує шукати власницю ятки.

Пані Ольга дістає папку з документами і запевняє, що її продукт пройшов лабораторну перевірку: "Оце центральна лабораторія, і на кожну неділю в мене ось документи.

Кожну неділю я роблю, бо без лабораторії нас не допустять сюди".

Фахівці в будь-якому разі радять не давати ранні полуниці дітям.

Надмірний вміст нітратів у ягодах може спровокувати шлункові розлади, нудоту та отруєння.

Сезон полуниць розпочнеться приблизно через тиждень, тож тоді купувати ягоди буде більш безпечно.

Якщо ж покупець спокушається на ранню ягоду, варто пам’ятати – її належить ретельно промити перед споживанням.

Источник материала
Поделиться сюжетом