Єльченко Росії: Посміялися? Виконуйте рішення Трибуналу ООН!
Єльченко Росії: Посміялися? Виконуйте рішення Трибуналу ООН!

Єльченко Росії: Посміялися? Виконуйте рішення Трибуналу ООН!

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко згадав, як Росія сміялася над спробами міжнародної організації змусити її звільнити українських моряків і закликав виконувати рішення Трибуналу організації.

Про це стало відомо з заяви дипломата у його мікроблозі у Twitter.

“Коли у грудні Генасамблея ООН у своїй резолюції 2/3 голосів закликала Росію звільнити наших моряків і кораблі, їхня делегація назвала це рішення "сміховинною спробою".

Посміялися? Ідіть тепер виконуйте рішення Трибуналу ООН!”, - зазначив Єльченко.

У зв'язку із дипломатичною перемогою України у справі про тимчасові заходи по звільненню українських моряків, яка розглядалася у Трибуналі ООН у Гамбурзі 25 березня, постпред наголосив, що добре сміється той, хто сміється останнім.

25 квітня постійно діючий суд, створений згідно із Конвенцією ООН з морського права, задовольнив вимоги України про тимчасові заходи, яких має вжити Росія.

Зокрема, суд зобов'язав РФ негайно звільнити полонених моряків і дозволити їм повернутися в Україну.

Згідно з рішенням суду, Росія зобов'язана виконати рішення трибуналу до 25 червня 2019 року.

Внаслідок інциденту було затримано і заарештовано 24 українських моряків.

Їх перевезли з Криму до московського слідчого ізолятора "Лефортово".

Крім того, троє поранених при обстрілі росіянами українських моряків були переведені до лікарні СІЗО "Матроська тиша".

ФСБ Росії порушила кримінальну справу і висунула усім українським полоненим морякам звинувачення у незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування (ч.

3 ст.

322 КК РФ).

Захоплення російськими прикордонниками українських моряків в районі Керченської протоки отримало сильний міжнародний резонанс.

Посли Євросоюзу узгодили запровадження санкцій проти восьми росіян, які несуть відповідальність за затримку 24 українських моряків у результаті конфлікту в Азовському морі.

В доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини наголошується, що українські моряки, які були захоплені російськими військовими у районі Керченської протоки після обстрілу українських суден, повинні вважатися військовополоненими.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны