Президент ПАР підписав закон про введення податку на викиди вуглекислого газу
Президент ПАР підписав закон про введення податку на викиди вуглекислого газу

Президент ПАР підписав закон про введення податку на викиди вуглекислого газу

27 травня.

Президент ПАР Сиріл Рамапоса підписав закон про введення податку на викиди в атмосферу вуглекислого газу, прийняття якого відкладалося з 2010 року.

Закон набирає чинності з 1 червня 2019 року.

З цього дня до грудня 2022 року компанії повинні будуть виплачувати державі по 120 рандів (близько 8,3 доларів) за кожну тонну викинутого в атмосферу вуглекислого газу.

Далі мінфін обіцяє розглянути можливість зниження тарифу на суму від 6 до 48 рандів.

“Аналіз наслідків запровадження податку буде проведено перед переходом до другого етапу, при цьому до уваги буде прийнятий прогрес в зниженні рівня викидів парникових газів і його співвідношення з нашими національними кліматичними зобов’язаннями”, — йдеться в заяві, цитованому агентством.

Переглянуті тарифи податку будуть діяти до 2030 року.

Ухвалення закону про податок на шкідливі викиди в атмосферу довгий час відкладалося через опозицію великих південноафриканських компаній, для яких його вступ в силу загрожує великими фінансовими втратами.

Так, за підрахунками генерального директора Anglo American Platinum Кріса Гріфіта його компанії в найближчі два роки доведеться виплатити в скарбницю держави близько 50 млн рандів, а починаючи з 2021 року з урахуванням прогнозованого зростання тарифів на електрику, сума додаткових витрат може зрости в п’ять-шість разів.

Велика частина електроенергії, виробленої державною корпорацією Eskom, виробляють теплоелектростанції, що забруднюють атмосферу викидами вуглеводнів.

Додаткове зростання податкового навантаження, як побоюються багато експертів в ПАР, може змусити енергетиків підвищити ціни на свої послуги, хоча міністерство фінансів вважає, що цього заходу вдасться уникнути.

Наразі Eskom знаходиться в кризовому стані через помилки колишнього керівництва, яке також підозрюється в корупції і розкраданні бюджетних коштів.

З причини дефіциту генеруючих потужностей держкомпанія змушена регулярно вдаватися до віялових відключень електрики, а її загальний борг становить близько 30 млрд доларів.

Источник материала
Поделиться сюжетом