Експертна комісія Держкіно заборонила прокат другого сезону "Сватів"
Експертна комісія Держкіно заборонила прокат другого сезону "Сватів"

Експертна комісія Держкіно заборонила прокат другого сезону "Сватів"

13 червня, 2019, 08:07.

.

Експертна комісія при Держкіно проголосувала за відмову у видачі каналу "1+1" повторного прокатного посвідчення на другий сезон серіалу "Свати" виробництва ТОВ "Кіноквартал".

Про це повідомляє Детектор медіа.

За відмову проголосували 15 членів комісії, один член – за дозвіл, двоє заявили заздалегідь про конфлікт інтересів, а один член комісії не брав участі в засіданні через зайнятість на зйомках.

Заступник генерального директора «1+1 медіа» з правових питань В’ячеслав Мієнко повідомив, що компанія подала заяву на поновлення прокатного посвідчення на другий сезон серіалу «Свати» 28 травня 2019 року.

За його словами, Держкіно мало протягом п’яти днів розглянути цю заяву, оскільки це заява на повторну видачу прокатного посвідчення.

У відповідь на це голова Держкіно Пилип Іллєнко зауважив, що за законом у разі суспільного резонансу і надходження скарг на фільм або серіал Держкіно має право розглядати таку заяву протягом 25 днів, цей строк ще не завершився.

Член Експертної комісії Марія Гурська (програмний директор каналу Еспресо) сказала, що в серіалі державні установи підписано російською мовою, а деякі вивіски – українською, з чого складається враження, що Україна інтегрована в російський простір.

А також – що серіал розвиває в українців комплекс меншовартості, принижує їхню гідність, оскільки родина героїв з українським прізвищем виглядає менш освіченою, «селюками», на відміну від родини з російським прізвищем.

Вона зауважила, що в разі перемонтування другого сезону і зміни прізвища героїв серіалу експертна комісія могла би погодитися на видачу прокатного посвідчення.

Член Експертної комісії Сергій Оснач (представник громадського руху «Відсіч») запитав у представників «1+1 медіа», чи хвилює їх, як сприймуть родини учасників АТО і постраждалих у війні серіал, головну з ролей у якому виконує шанувальник Путіна Федір Добронравов.

На це Мієнко відповів, що канал «1+1» завжди був патріотичним і поважав інтереси глядачів.

У відповідь на відкрите звернення «1+1 медіа» про політичний тиск у питанні видачі прокатного посвідчення на серіал «Свати» члени Експертної комісії запевнили представників компанії, що ніколи не зазнавали тиску від голови Держкіно або інших працівників відомства і навіть між собою не обговорюють експертні рішення.

Іллєнко зазначив, що офіційне рішення Держкіно буде опубліковано 13 червня.

У відповідь на ремарку Мієнка, що рішення теоретично може бути іншим, він зазначив: «Ми не маємо права ухвалювати інше рішення і будемо змушені не продовжувати прокатне посвідчення другому сезону серіалу “Свати”.

22 листопада 2017 року СБУ ухвалила рішення про заборону в’їзду терміном на три роки громадянину Росії актору Федору Добронравову, який грав у серіалі “Свати”.

27 березня 2019 року суд визнав протиправними дії СБУ щодо заборони Добронравову в'їжджати в Україну та демонструвати фільми з його участю.

16 травня колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду відхилила апеляцію СБУ та Держкіно, яка стосувалася рішення Окружного адмінсуду Києва у справі про серіал "Свати".

Источник материала
Поделиться сюжетом