Після акцій протесту в Казахстані затримали майже 1000 осіб
Після акцій протесту в Казахстані затримали майже 1000 осіб

Після акцій протесту в Казахстані затримали майже 1000 осіб

Начальник служби з захисту громадських інтересів генеральної прокуратури Сапарбек Нурпеїсов заявив, що у Казахстані за участь у мітингах протягом кількох днів було затримано понад 950 осіб.

Про таке повідомляє "Радіо Азаттик".

"За участь у незаконних мітингах у Нур-Султан та Алмати суд виніс адміністративне покарання щодо 957 осіб, із них 670 осіб заарештовано на термін від 6 до 15 діб, оштрафовано 115", – йдеться у тексті заяви.

Слід зазначити, що мітинги у Казахстані, а також затримання їхніх учасників проходили 9 червня, у день президентських виборів, а також 10 червня та в ніч на 11 червня – проти офіційних результатів голосування і за звільнення раніше затриманих громадян.

12 червня в Алмати у районі площі Астана, де проходили попередні акції протесту, зранку спостерігалася посилена поліцейська присутність, були проведені нові затримання громадян.

Серед них, як і 9 червня, знову були співробітники ЗМІ.

За оцінками, у середу в Алмати затримано не менше сотні людей.

За словами переможця виборів Касима-Жомарта Токаєва, затримання – є "необхідними".

Крім того, у міністерстві внутрішніх справ Казахстану учасників акцій протесту охарактеризували як "провокаторів" і "радикально налаштованих елементів".

У Генпрокуратурі пообіцяли "і далі припиняти порушення".

Про це було заявлено сьогодні на спільному засіданні уряду – через кілька годин після того, як цю пропозицію висловив новий президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

Источник материала
Поделиться сюжетом