"Укртрансгаз" запропонував Молдові транспортувати газ з країн ЄС без участі "Газпрому"
"Укртрансгаз" запропонував Молдові транспортувати газ з країн ЄС без участі "Газпрому"

"Укртрансгаз" запропонував Молдові транспортувати газ з країн ЄС без участі "Газпрому"

АТ "Укртрансгаз" запропонувало Молдавії використовувати українську ГТС для транспортування газу з країн Євросоюзу у зв'язку з затримкою будівництва інтерконекторів Румунія-Молдова.

Про це повідомляє прес-служба "Укртрансгазу".

"Використання можливостей української газотранспортної системи дасть змогу мінімізувати потенційні ризики, пов'язані із можливим перериванням транзиту природного газу з Російської Федерації, і гарантувати безпеку поставок газу молдавським споживачам", - відзначають в українській державній компанії.

Сьогодні українська ГТС забезпечує транспортування великих обсягів газу в Європу за конкурентоспроможними цінами, при цьому Україна сама користується реверсним транспортуванням газу з ЕС, і молдавські постачальники можуть використовувати аналогічний підхід, відзначають в "Укртрансгазі".

Крім того, "Укртрансгаз" запропонував молдавській стороні створити власний страховий запас газу в українських підземних сховищах, щоб забезпечити безперебійні поставки газу молдавським споживачам взимку 2019-2020 рр..

У держкомпанії наголошують, що загальна потужність у точках з'єднань між Молдовою і Україною дає змогу транспортувати до 15 млн кубометрів газу на день, і це повністю покриває потреби споживачів у Молдові.

Чинний газовий контракт Молдови з "Газпромом" спливає 31 грудня 2019 року.

Влітку минулого року молдавський міністр економіки та інфраструктури Кирило Габурич стверджував, що новий договір з російською компанією Кишинів не укладатиме до тих пір, поки не буде побудований газопровід Кишинів - Унгени.

Источник материала
Поделиться сюжетом