У Москві відбувся допит військовополоненого українця Гриценка
У Москві відбувся допит військовополоненого українця Гриценка

У Москві відбувся допит військовополоненого українця Гриценка

19:51, 18 червня 2019.

Адвокат Микола Полозов повідомив, що Денис Гриценко зберігає позитивний настрій і вірить, що всі військовополонені моряки незабаром повернуться додому.

У Москві сьогодні відбувся допит військовополоненого українського моряка Дениса Гриценка.

Про це в Facebook повідомив координатор групи адвокатів моряків Микола Полозов.

За його даними, в рамках додаткового допиту Гриценко не повідомив нічого нового, крім відомостей, передбачених статтею 17 III Женевської конвенції.

«Разом із тим від час допиту нами була долучена копія наказу Міжнародного трибуналу ООН із морського права від 25.05.2019, згідно з яким влада Російської Федерації зобов'язана негайно звільнити 24 українських моряків - членів екіпажів українських військових суден «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни-Капу», повернути самі захоплені кораблі, а також надати трибуналу звіт про виконання наказу до 25 червня 2019 року», - написав адвокат.

До початку слідчих дій йому вдалося трохи поспілкуватися з Гриценком.

«Він розповів, що півтора тижні тому його перевели до іншої камери - назад до старого корпусу, де немає гарячої води.

Ми ще пожартували, що мовляв знову треба кликати єврокомісара з прав людини Дуню Міятович (напередодні її відвідання на початку квітня Дениса Гриценка перевели до камери в новому корпусі, де побутові умови кращі)», - повідомив адвокат.

Крім того, за його словами, й досі залишається складна ситуація з листами.

«Приходять із дуже великою затримкою.

Але зате Денис відповість на ті листи, які прийшли з різних країн, навіть з Австралії, приміром», - додав Полозов.

Також адвокат зазначив, що поговорив із Гриценком і про зустріч родичів військовополонених моряків із президентом України Володимиром Зеленським.

Крім того, Полозов повідомив Гриценку останні новини про поїздку Зеленського до Франції та про нещодавню заяву президента Франції Еммануеля Макрона про військовополонених моряків.

Адвокат висловив надію, що ці заяви отримають втілення в реальних справах.

Крім того, за інформацією Полозова, Гриценко був дуже здивований інформацією про майбутнє голосування в Парламентській асамблеї Ради Європи щодо резолюції про повернення права голосу російській делегації та попросив його прокоментувати це питання у членів української делегації в ПАРЄ.

«Незалежно від віражів великої політики, Денис Гриценко зберігає позитивний настрій і вірить, що всі військовополонені моряки якомога швидше повернуться додому до своїх близьких», - написав адвокат.

Разом із тим, він нагадав, що до закінчення строку надання звіту трибуналу ООН із морського права про виконання його рішення у влади РФ залишається рівно тиждень.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" та "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені.

Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.

3 ст.

322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ.

Суд зобов'язав Росію звільнити моряків і судна.

Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Згідно з рішенням суду, Росія до 25 червня має поінформувати трибунал про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден.

#моряки.

Источник материала
Поделиться сюжетом