ПЦУ підпорядкувала собі всі церкви Київської єпархії та забрала повноваження у Філарета
ПЦУ підпорядкувала собі всі церкви Київської єпархії та забрала повноваження у Філарета

ПЦУ підпорядкувала собі всі церкви Київської єпархії та забрала повноваження у Філарета

15:11, 24 червня 2019.

46.

Таким чином відреагували на так званий "собор" 20 червня.

ПЦУ підпорядкувала собі всі церкви Київської єпархії фото УНІАН.

Сьогодні, 24 червня, на Синоді Православної церкви України було ухвалено низку рішень щодо проведеного Філаретом "собору", на якому він "відновив діяльність УПЦ КП".

Про це повідомляє ТСН.

Як повідомив речник ПЦУ Євстратій Зоря, було ухвалено рішення "підпорядкувати Митрополиту Київському і всієї України, як їх безпосередньому єпархіальному архієрею, всі парафії та монастирі Києва, які до 15 грудня перебували у складі УПЦ КП і згідно рішення Помісного Собору УКЦ КП (15 грудня 2018 року) та Об'єднавчого собору є у складі ПЦУ", а крім того було вирішено, що Філарет "втратив канонічні права і обов'язки, пов'язані з управлінням єпархією".

У рішенні зазначається, що Філарет вчасно не подав документи на реєстрацію Київської єпархії, тому вважають за можливе перереєстрацію у безпосереднє підпорядкування Епіфанія.

Учасників "собору" Філарета покарали "за активну участь у діях, спрямованих на збурення протистояння у церковному середовищі".

Так, Преосвященного Іоасафа (Шибаєва), митрополита Білгородського і Обоянського, та Преосвященного Петра (Москальова), єпископа Валуйського, вікарія Білгородської єпархії, виключили зі складу єпископату Православної Церкви України.

Зібрання Філарета, яке синод називає "зборами трьох архієреїв, невеликої кількості скликаних кліриків та мирян", та всі ухвалені на ньому рішення визнані недійсними.

Почесного патріарха не стали вилучати зі складу єпископату ПЦУ "за особливі заслуги в минулому".

Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній.

"Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського патріархату ліквідований 15 грудня 2018 року під час Об'єднаного собору за участі представників влади, УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП.

Зазначимо, на нашуміле запрошення Філарета взяти участь у молитовному святкуванні на честь священномученика Макарія відгукнулось лише четверо єпископів з понад 60.

#Філарет#ПЦУ#Епіфанійпогода у Києві.

Источник материала
Поделиться сюжетом