Російський суд залишив під вартою фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір"
Російський суд залишив під вартою фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір"

Російський суд залишив під вартою фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір"

Ростовський суд ухвалив рішення продовжити на 60 днів запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір".

Про це повідомляє Крим.

Російський суддя Анатолій Колесник не задовольнив апеляційні скарги Мусліма Алієва, Інвера Бекірова, Вадима Сірука, Емір-Усеіна Куку, Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, ухваливши, що вони перебуватимуть у слідчому ізоляторі до 18 серпня.

Захист наголошував на тому, що підозрювані перебувають у СІЗО понад три років, і клопотав про зміну запобіжного заходу на будь-яку іншу.

Однак прокурор заперечив проти позиції захисту аргументувавши це припущенням, що підсудні можуть спробувати втекти від правосуддя, залякати свідків.

"Апеляційні скарги залишили без задоволення.

Слузання тривало три години у зв'язку з тим, що кожен з підзахисних дуже грунтовно аргументував позицію, чому суд незаконно подовжує їм запобіжний захід", - розповів адвокат Едем Семедляев.

Зокрема, Муслім Алієв звернув увагу на той факт, що клопотання звинувачення про подовження запобіжного заходу розглядає той самий суддя, що і саму справа по суті.

На думку обвинувачених, це перешкоджає винесенню об'єктивного рішення.

Як повідомлялося раніше, російський суд у Ростові виніс вироки Теймуру Абдуллаєву (17 років), Узеїру Абдуллаєву (13 років), Рустему Ісмаїлову (14 років) Айдеру Саледінову та Емілю Джемаденову (по 12 років).

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею в 2014 році Криму.

Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши організацію до списку об'єднань, названих "терористичними".

Источник материала
Поделиться сюжетом