Мей підтримала повернення делегації РФ до ПАРЄ
Мей підтримала повернення делегації РФ до ПАРЄ

Мей підтримала повернення делегації РФ до ПАРЄ

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей підтримала повернення права голосу російській делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи.

Про йдеться під час виступу перед депутатами Палати громад, яке оприлюднило посольство України в Британії.

Зокрема, під час дебатів один з депутатів запитав главу британського уряду, чи не непокоїть її повернення російській делегації права голосу у ПАРЄ в той час, як РФ продовжує окупацію Криму, а громадянам РФ нещодавно висунули підозри у справі про збиття рейсу MH17.

"Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо незаконну анексію Криму Росією", - наголосила Мей.

Однак, на її думку, збереження російської делегації у Раді Європи дозволить покарати РФ за порушення нею прав людини.

"Причина в тому, що її (Росії, - Ред.) членство в цій організації є одним з небагатьох доступних способів міжнародної спільноти притягнути Росію до відповідальності за порушення нею прав людини", - заявила Тереза Мей.

#Russia's return to #PACE unfortunately will not help ordinary #Russian citizens as #Putin has no respect of the rule of law.

Russia must respect European values and international law before being allowed back to PACE, not vice versa#Save.

Europe @pace @coe pic.

— Ukraine's Emb.

to UK (@Ukr.

London) 24 червня 2019 р.

Своєю чергою, послольство України прокоментувало заяву Мей, підкресливши, що РФ повинна поважати європейські цінності та міжнародне право перед тим, як повертатися до ПАРЄ, а не навпаки.

"Повернення Росії до ПАРЄ, на жаль, не допоможе звичайним російським громадянам, оскільки Путін не поважає верховенство права", - йдеться в повідомленні українського посольства.

Поверненню Росії в ПАРЄ присвячений проект резолюції про зміцнення процесу прийняття рішень асамблеї щодо повноважень і голосувань, який делегати розглянуть у другій половині дня понеділка.

Як повідомлялося, голова делегації Верховної Ради у ПАРЄ Володимир Ар’єв оцінив ситуацію у ПАРЄ перед голосуванням щодо повернення делегації РФ.

Раніше президент ПАРЄ закликала депутатів відкрити шлях до повернення РФ до асамблеї.

Як відомо, Росія була позбавлена права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи в квітні 2014 року у відповідь на окупацію Криму та агресію проти України.

У червні 2017 року російська сторона вдалася до фінансового шантажу РЄ, припинивши сплачувати внески до організації.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны