Супрун назвала напої, які містять найбільше доданих цукрів
Супрун назвала напої, які містять найбільше доданих цукрів

Супрун назвала напої, які містять найбільше доданих цукрів

ВООЗ радить дорослим людям споживати приблизно 25 грамів доданих цукрів на день.

Не варто перевищувати вживання 50 грамів цукрів – від 5 до 10 чайних ложок.

Це умовні обмеження, оскільки все залежить від фізичного рівня підготовки людини та її потреби у енергетичних витратах.

Рекомендації ВООЗ стосуються людей, яким бракує фізичних навантажень і не бракує калорій.

міністра охорони здоров'я Уляна Супрун застерігає: додані цукри можуть нашкодити людині.

Уляна Супрун.

“Вони (додані цукри, – 24) сприяють розвитку карієсу, стійкості до інсуліну і розвитку діабету 2 типу, ожиріння та серцево-судинних хвороб.

Солодкі напої є маркером нездорових звичок: де "ситро", там і чіпси, бутерброди, куріння, і немає тренувань, овочів та фруктів.

В 100 мілілітрах напою цукру може бути 4-5 грамів, це небагато.

Але ми п’ємо склянками, пляшками, подекуди півторалітровими.

Тому через напої дуже легко створити надлишок калорій і цукрів в раціоні”.

Де найбільше доданих цукрів у напоях.

Солодкі газовані напої — 10% цукру.

До прикладу, маленька пляшка коли — це 35 грамів цукру.

Холодний чай в пляшці — 500 мілілітрів напою містять денну норму цукру — від 20 до 55 грамів.

Супрун радить пити гарячі напої у спеку, а холодні напої не здатні розв'язати питання терморегуляції.

Солодкі йогурти — близько 15% цукру.

Маленька пляшечка наче корисного йогурту "зі злаками, ягодами, чіа і кіноа" містить понад 30 грамів цукру.

А от півлітри солодкого йогурту взагалі перевищує добову норму.

Соки — 10 грамів цукру в 100 мілілітрах.

Навіть якщо на упаковці пише "без цукру", він там міститься – у фруктах.

Але на відміну від фруктів чи ягід, сокові бракує клітковини, тому його глікемічний індекс вищий.

Енергетики — від 3 до 60 грамів цукру в банці.

Споживання таких напоїв виправдано в екстремальних умовах, коли немає часу відпочити та поїсти.

Але додані цукри в енергетиках дістануться підшкірному жиру та печінці.

Кава та чай.

Самі ці напої не містять цукру.

Але звичка його додавати чи вживати ще якийсь смаколик роблять їх шкідливими.

А у випадку раф-кави, там вже міститься сироп.

Уляна Супрун не радить вживати цукрозамінники замість цукру.

Низка рекомендацій дійсно радять людям з ожирінням вживати не цукор, а цукрозамінники.

Це суттєво зменшує споживання калорій.

Але ефективність такого підходу суперечлива.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны