П'ять членів Радбезу ООН зробили заяву після засідання щодо України
П'ять членів Радбезу ООН зробили заяву після засідання щодо України

П'ять членів Радбезу ООН зробили заяву після засідання щодо України

16 липня.

Бельгія, Франція, Німеччина, Польща та Сполучене Королівство, які є постійними членами Ради Безпеки ООН, а також Естонія, зробили спільну заяву після засідання РБ щодо закону про українську мову.

Відповідну заяву виголосив постійний представник Великобританії при ООН та у Світовій організації торгівлі Джуліан Брейтуейт, передає кореспондент УНН.

"Ми як держави-члени Європейського союзу повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, і засуджуємо російську незаконну анексію Криму.

Ми закликаємо Росію беззастережно звільнити всіх 24-х військовослужбовців, незаконно захоплених 25 листопада (2018 року - ред.) під час інциденту біля Керченської протоки, і повернути захоплені українські судна відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права 20 травня", - заявив постпред.

"Ми також продовжуємо закликати Росію відновити свободу навігації в Азовському морі.

Ми очікуємо, що Росія негайно припинить підігрівати конфлікт (на Донбасі - ред.) і утримається від дій, що ставлять під загрозу реалізацію Мінських угод, які мають на увазі повне відновлення контролю влади України над територіями, описаними в угоді.

Зокрема, Росія повинна припинити свою фінансову підтримку сепаратистів і припинити видавати паспорти українським громадянам на Донбасі", - додав він.

Шість країн також заявили, що засуджують неприпустиму атаку на санітарний автомобіль біля Водяного 1 липня.

Крім того, за словами Брейтуейта, країни засуджують дії, що перешкоджають або загрожують діяльності СММ ОБСЄ на Донбасі, і закликають обидві сторони повністю виконувати Мінські угоди і підтримувати діалог в нормандському форматі і на рівні ТКГ в Мінську.

"Ми заохочуємо участь Росії і України у зустрічі на рівні політичних радників в нормандському форматі в Парижі 12 липня, також як і успішне розведення сил і засобів у Станиці Луганській у липні.

Ми наполягаємо, що Рада Безпеки повинна продовжувати займатися цим питанням, так як ситуація в Україні є предметом міжнародного занепокоєння", - сказав дипломат.

"Завтра відзначається п'ята річниця збиття рейсу MH17, яке призвело до смерті 298 людей.

Сім'ї і друзі загиблих заслуговують на правосуддя.

Ми закликаємо всі сторони, зокрема Російську Федерацію, у повній мірі співпрацювати з JIT, а кримінальне провадження в Нідерландах встановити відповідальність за збиття MH17 відповідно до резолюції РБ ООН 2166", - додав він.

Источник материала
Поделиться сюжетом