Україна продала за кордон агропродукції на $10 мільярдів
Україна продала за кордон агропродукції на $10 мільярдів

Україна продала за кордон агропродукції на $10 мільярдів

13:33, 16 липня 2019.

Агро.

11.

В цілому зовнішньоторговельний баланс агропродовольчої продукції України становить 7,5 мільярда доларів.

Експорт продукції українського агропромислового комплексу у січні-червні поточного року збільшився на 19% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становить 10,2 мільярда доларів, повідомила прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"За результатами першого півріччя 2019 року експорт продукції АПК з України становить 10,2 мільярда доларів, що на 19% більше, ніж за аналогічний період минулого року", - сказано в повідомленні.

Водночас, зазначили в прес-службі, імпорт агропропродукції до України в січні-червні збільшився на 9% у порівнянні з січнем-червнем минулого року і становить 2,7 мільярда доларів.

"В цілому зовнішньоторговельний баланс агропродовольчої продукції України становить 7,5 мільярда доларів, що свідчить про значне переважання експорту агропродовольчої продукції над імпортом", - зазначили експерти.

За даними асоціації, в січні-червні поточного року частка продукції АПК у структурі загального експорту товарів з України склав 41,5% проти 36,7% у січні-червні 2018 року.

При цьому частка агропродукції в загальній структурі українського імпорту склала 9,6%, що відповідає рівню аналогічного періоду минулого року.

У прес-службі додали, що у звітному періоді найбільше зріс експорт продукції рослинництва - на 32% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 1,3 мільярда доларів, завдяки збільшенню поставок на зовнішні ринки кукурудзи на 66%.

"Також на 10%, або 147 мільйонів доларів, збільшився експорт готових харчових продуктів з України.

Основними категоріями нарощування цієї групи товарів стали макуха соняшникова і соєва, експорт яких виріс на 20%, або 89,2 мільйона доларів, і в два рази, або на 84,1 мільйона доларів відповідно", - зазначили в прес-службі.

За даними асоціації, у звітному періоді Україна істотно наростила імпорт готової продукції - на 8%, або 83,7 мільйона доларів.

При цьому основними товарними категоріями були тютюнова сировина, хлібобулочні вироби, а також вироби з тіста без дріжджів та кускус (крупа).

Також на 8% збільшилися поставки продукції рослинництва за рахунок імпорту цибулі, кава, фініків і екзотичних фруктів.

Імпорт продукції тваринництва збільшився на 16% у порівнянні з січнем-червнем 2018 року за рахунок закупівель мороженої риби, сирів та рибних філе.

Як повідомляв УНІАН, зовнішньоторговельний обіг сільськогосподарської продукції України у 2018 році збільшився на 1,7 мільярда доларів - до 24,3 мільярда доларів.

Зокрема, експорт української продукції АПК склав рекордні 18,8 мільярда доларів, а імпорт - 5,5 мільярда доларів.

#експорт аграрної продукції.

Источник материала
Поделиться сюжетом