Зеленський вніс зміни до положення про військову службу
Зеленський вніс зміни до положення про військову службу

Зеленський вніс зміни до положення про військову службу

Президент Володимир Зеленський вніс зміни до положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних силах України.

Про це йдеться на сайті президента.

Зазначається, що в разі введення воєнного стану для формування військових адміністрацій в населені пункти відправляються військовослужбовці із збереженням на військовій службі без виключення зі списків особового складу.

Так, заміщення посад військовослужбовцями здійснюється відповідно до переліку посад у військових адміністраціях, що підлягають заміщенню військовослужбовцями військових формувань, особами рядового і командного складу правоохоронних органів, і переліком посад, які можуть бути заміщені такими військовослужбовцями та правоохоронцями в районній, обласній військової адміністрації, затвердженими президентом України за поданням головнокомандувача ЗСУ.

Зокрема, відрядження військовослужбовців у військові адміністрації із збереженням на військовій службі та їх відкликання здійснюється наказами начальника Генштабу.

Про призначення військовослужбовців, відряджених на посади у військові адміністрації, ці адміністрації письмово повідомляють в Генштаб ЗСУ.

У разі необхідності начальник Генштабу може відкликати з військової адміністрації відряджених військовослужбовців, повідомивши начальнику військової адміністрації з наданням відповідної заміни.

Крім того, за погодженням з Генштабом відряджені військовослужбовці звільняються з посад у військових адміністраціях і знову спрямовуються в його розпорядження у разі: припинення або скасування воєнного стану; завершення виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки; невиконання військовослужбовцем обов'язків на займаній посаді.

До того ж в розділі, де встановлені терміни вислуги при можливому "введення воєнного стану" для молодшого і старшого офіцерського складу, які проходять військову службу, дане формулювання замінене на "оголошення стану війни", і терміни вислуги встановлюються "до дня і часу припинення стану війни ".

Разом з тим, тепер військовий зможе отримати вище звання не тільки з урахуванням досвіду служби, але і "рівня їх професійної компетентності, особистих якостей і досягнень та відповідності характеристик посад, визначених Міністерством оборони України".

При цьому з цього ж пункту видалена фраза про те, що "переміщення військовослужбовців по службі проводиться, як правило, без зарахування в розпорядження відповідних командирів".

Водночас, пункт про те, що після закінчення підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації військовослужбовці повертаються в військові частини, які направили на таку підготовку, доповнено тим, що курсанти після закінчення курсу підготовки/перепідготовки/підвищення кваліфікації призначаються на посади згідно з отриманою військово-облікової спеціальності, крім військовослужбовців, які зараховуються у розпорядження командира військової частини А0515 (Головне управління розвідки Міноборони України).

Источник материала
Поделиться сюжетом