Підконтрольна Коломойському компанія не змогла вивести заставу за кредитом НБУ
Підконтрольна Коломойському компанія не змогла вивести заставу за кредитом НБУ

Підконтрольна Коломойському компанія не змогла вивести заставу за кредитом НБУ

19 липня, 2019, 10:59.

.

Верховний Суд не дозволив підконтрольній Ігорю Коломойському компанії уникнути відповідальності перед Національним банком.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Велика Палата Верховного Суду 2 липня підтвердила позицію Національного банку, що входження держави в капітал "Приват.

Банку" не є суттєвою обставиною для розірвання іпотечних договорів, укладених з підконтрольними Ігорю Коломойському майновими поручителями.

Зокрема, Верховний Суд відхилив касаційну скаргу підконтрольного Коломойський ЗАТ "Ерлан" (ТМ "Біола"), яке вимагало розірвання укладеного з Національним банком іпотечного договору.

Згідно з цією угодою "Ерлан" надала Національному банку в заставу майно вартістю 3 млрд грн, в якості забезпечення кредиту рефінансування, отриманого "Приват.

Банком" до націоналізації.

Позивач вважав, що у результаті входження держави в капітал "Приват.

Банку", відбулася істотна зміна обставин, коли кредитор (Національний банк) і боржник ( "Приват.

Банк") об'єдналися в одній особі.

До того ж, Велика палата Верховного суду підтвердила, що "Ерлан" добровільно і за власною ініціативою обмежила своє право власності на предмет іпотеки і прийняла на себе, в тому числі, ризик настання відповідних несприятливих для себе наслідків у разі невиконання боржником основного зобов'язання.

Також, судом відхилено доводи "Ерлана" про порушення Національним банком статті 73 Закону "Про Національний банк", який нібито відмовився від прийняття виконання "Приват.

Банком" взятих на себе зобов'язань за кредитним договором від третьої особи, а також не вчинив дій щодо списання з банку заборгованості після його націоналізації.

Згідно з цим рішенням, держава в особі Мінфіну стала власником 100% акцій, а Приватбанк був докапіталізований на 155,4 млрд грн.

Екс-власники Приват.

Банку Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, а також пов'язана з ними компанія, подали до Господарського суду Києва позов проти уряду з метою визнати незаконною націоналізацію Приват.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів України щодо неправомірності націоналізації "Приват.

20 квітня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про розірвання договору особистої поруки Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування Приват.

Банку на 9,2 млрд грн.

Источник материала
Поделиться сюжетом