ЦВК скасувала реєстрацію кандидата в нардепи за два дні до виборів
ЦВК скасувала реєстрацію кандидата в нардепи за два дні до виборів

ЦВК скасувала реєстрацію кандидата в нардепи за два дні до виборів

Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію кандидата у народні депутати від списку політичної партії "Опозиційний блок – За життя" за номером 44 Дмитра Торнера.

Про це повідомляє прес-служба ЦВК.

Компетентними органами комісії було повідомлено про можливе незаконне оформлення кандидатом у народні депутати України Торнером низки паспортних документів, що може свідчити про його незаконне перебування у громадянстві України.

Так, на листи ЦВК від 17 липня 2019 року та від 18 липня 2019 року щодо підстав документування паспортами громадянина України та наявності підстав набуття громадянства України Торнером (Мальченком, Грозним) Дмітрієм (Дмитром) Григоровичем надійшла відповідь Державної міграційної служби України, в якій було зазначено, що за результатами службових перевірок підстав оформлення низки паспортів громадянина України зазначені документи визнано такими, які оформлені з порушенням вимог законодавства та відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України є недійсними і підлягають вилученню та знищенню.

Із заявою про набуття громадянства України в установленому порядку Торнер (Мальченко, Грозний) Дмітрій Григорович до Державної міграційної служби України не звертався.

"Своєю чергою на запити Комісії від 18 липня 2019 року стосовно надання відомостей про документування паспортом громадянина України для виїзду за кордон кандидата в народні депутати України Торнера Д.

Г., а також щодо наявності у нього громадянства України Державна міграційна служба України повідомила, що за наявними даними ЄІАС управління міграційними процесами Державної міграційної служби України Торнер (попередні прізвища – Мальченко, Грозний) Дмітрій (попереднє ім’я – Дмитро) Григорович, 28 серпня 1980 року народження, був документований відповідними паспортами громадянина України для виїзду за кордон, які станом на сьогодні є недійсними, зокрема паспорт громадянина України для виїзду за кордон, виданий 7 червня 2019 року, згідно з висновком службової перевірки визнано недійсним і таким, що підлягає вилученню", - зазначено в повідомленні ЦВК.

Також Державна міграційна служба України зазначила, що за наявними обліками територіальних органів ДМС України Торнер з питань набуття громадянства України в установленому порядку не звертався, підстав вважати його громадянином України немає.

Указане свідчить, що Торнер не є громадянином України, а отже, ним не дотримано вимог, установлених частиною другою статті 76 Конституції України, частиною першою статті 9 виборчого закону.

Враховуючи викладене, комісія скасувала реєстрацію кандидата в народні депутати України Торнера за два дні до виборів у парламент.

У свою чергу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та в.

голови Служби безпеки Іван Баканов також закликали главу Центральної виборчої комісії Тетяну Сліпачук зняти з виборів у Верховну Раду фальшивого кандидата Дмитра Торнера.

Правоохоронці 19 липня 2019 року відкрили провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.

1 ст.

358 ("Використання підроблених документів") та ч.

1 ст.

332-2 ("Незаконне перетинання державного кордону") КК України.

Також в МВС повідомили, що Торнер, фактично є громадянином Молдови Некрасовим Дмитром, який перебував у розшуку правоохоронних органів цієї країни за вчинення злочину, передбаченого ст.

317 ("Втеча з місць ув'язнення") КК Республіки Молдова.

24 травня стартував виборчий процес позачергових виборів у Верховну Раду.

Реєстрація партій та кандидатів у депутати завершилася 24 червня.

Всього ЦВК зареєструвала 5 845 тисяч кандидатів і 21 список політичних партій.

Источник материала
Поделиться сюжетом