У Конгресі США підготували нові санкції проти Росії за арешт українських моряків та кораблів
У Конгресі США підготували нові санкції проти Росії за арешт українських моряків та кораблів

У Конгресі США підготували нові санкції проти Росії за арешт українських моряків та кораблів

В Конгресі США підготували нові санкції проти Росії за незаконне утримання екіпажів кораблів ВМС України.

Про це йдеться у прес-релізі конгресмена від Огайо Марсі Каптур.

“Співголови українського кокусу у Конгресі внесли на розгляд Палати представників двопартійний законопроект, що передбачає введення американських санкцій проти 24 високих посадових осіб російських спецслужб і наближених до них осіб за незаконне затримання 24 українських моряків і 3 суден українських ВМС біля Керченської протоки у листопаді минулого року", - йдеться у повідомленні.

Співавторами законопроекту є конгресмени-демократи Марсі Каптур і Майкл Квіглі, а також республіканці Енді Харріс і Брайан Фітцпатрік.

У законопроекті пропонується залишити санкції в силі до тих пір, поки Росія не звільнить українських моряків і кораблі.

Американські законодавці зазначили, що "міжнародне співтовариство не повинне стояти осторонь, у той час як Росія посилює свою агресію в Європі і світі".

Конгресмени вважають цей документ потужним посланням українським морякам та їхнім сім'ям про те, що США "не забувають про їхню героїчну боротьбу за захист демократичного шляху і суверенітету своєї країни".

"Закликаємо своїх колег підтримати цей двопартійний законопроект, а Росію негайно звільнити українських моряків", - наголосили американські парламентарі.

16 липня Бельгія, Франція, Німеччина, Польща, Велика Британія та Естонія поставили вимогу до РФ повернути Україні захоплених моряків і припинити роздмухувати конфлікт на Донбасі.

Таку заяву країни-члени ООН зробили за підсумками засідання Ради безпеки ООН, ініційованого Росією з приводу мовного закону.

Внаслідок інциденту було затримано і заарештовано 24 українських моряків.

Їх перевезли з Криму в московський слідчий ізолятор "Лефортово".

До того ж трьох поранених під час обстрілу росіянами українських моряків перевели до лікарні СІЗО "Матроська тиша".

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити 24 українських моряків і три кораблі, які було захоплено у Керченській протоці восени минулого року, та забезпечити їх повернення в Україну.

В останній день виконання рішення суду, 25 червня, Росія запропонувала Україні "письмово гарантувати" участь у кримінальному переслідуванні моряків.

Своєю чергою МЗС опротестувало таке невиконання Росією рішення Міжнародного трибуналу з морського права.

Зеленський під час брифінгу закликав Путіна звільнити українських військовополонених моряків.

Источник материала
Поделиться сюжетом