Древні цивілізації Месоамерики використовували перець чилі для покарання неслухняних дітей та як знеболювальне для хворих зубів.
Щодо чилі досі існує упередження, ніби-то він шкідливий для шлунку, та їсти його можна лише здоровим людям.
Але все не так, як нам здається.
І часом немає нічого поганого в "гострих відчуттях".
Про це у суботу, 20 липня, пише виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.
Червоний гострий перець — непоганий консервант: він вбиває три чверті патогенних бактерій в їжі.
Але це не означає, що гостру їжу можна зберігати поза холодильником чи їсти брудними руками.
Чилі — прекрасне джерело антиоксидантів.
Антиоксиданти — це молекули, що спиняють вільнорадикальні процеси, запобігають старінню і пошкодженню клітин, прогресу атеросклерозу та фотостарінню шкіри.
Крім цього, в стручку перцю багато заліза, калію, денна норма вітаміну С та вітамін А, вітамін В6 та бета-каротин.
Перець певною мірою запобігає передчасній смертності, серцево-судинним хворобам, раку, і діабету, полегшує стан при астмі, нежитю та чесотці — повідомляють тривалі масштабні дослідження в США та Китаї.
Спершу може здатися, що це — не причинно-наслідковий зв’язок.
Просто здорові люди їдять багато гострої їжі, і люди із хронічними хворобами уникають спеції.
Але існує є молекулярний механізм, що пояснює такий ефект.
Капсаїцин — речовина, що робить перець пекучим — діє на рецептори на поверхні різноманітних клітин: рецепторів болю, вистилки кровоносних судин, клітин бурого жиру та імунної системи.
Він запускає сигнальні каскади в середині клітини, і тим самим втручається в низку процесів, як то поділ клітин, розвиток судин, чи обмін речовин.
Наприклад, капсаїцин впливає на механізми сприйняття гарячого і болю.
В результаті, клітини звикають і стають нечутливими до справжніх больових сигналів.
До речі, саме тому до гострого звикають і мусять збільшувати дозу.
Більше того, біль від перцю змушує мозок виділяти ендорфіни — нейромедіатори задоволення і знеболення.
Тому після гострої їжі наступає ейфорія.
А до чого тут хвороби серця? Виявляється, капсаїцин змушує клітини судин виділяти закис азоту і розширюватися.
Це знижує тиск.
Виділення закису азоту супроводжує прийом нітрогліцерину, бурякового соку чи віагри.
Це одне із пояснень, чому червоний перець знижує ризик померти від серцево-судинних хвороб, та допомагає довше тренуватися людям із серцевою недостатністю.
Більше того, він сприяє схудненню і зменшує апетит та нормалізує обмін речовин при діабеті.
Капсаїцин посилює окислення жиру, підвищує чутливість до інсуліну, нормалізує рівень інсуліну.
Капсаїцин бере участь в перетворенні білої жирової тканини (запаси) на буру жирову тканину (яка зігріває нас).
До речі, подібний ефект має тривале перебування на холоді і сон у прохолодній кімнаті.
Саме тому червоний перець рекомендують включити в щоденний раціон при метаболічному синдромі.
Але це, знову ж таки, не означає, що можна їсти картоплю фрі із гострим соусом і сподіватися, що все буде добре.
“Але ж він шкодить шлунку!” — либонь, збираєтеся написати в коментарі.
Ніт! Червоний перець запобігає пошкодженню шлунку, зокрема, в разі прийому протизапальних нестероїдних препаратів, як ацетилсалицилова кислота, чи при інфекції Helicobacter pylori, що викликає виразку.
Гострий перець ефективно зменшує запалення в разі панкреатиту.
До того ж, наразі досліджують протипухлинні властивості капсаїцину.
Червоний перець — не ліки від раку чи панкреатиту.
Але його можна їсти — дієтичні рекомендації при панкреатиті обмежують споживання алкоголю, жирної, солодкої і смаженої у фритюрі їжі, але радять овочі, фрукти і ягоди, в яких багато антиоксидантів.
"Тож не бійтеся їсти гостру їжу, запасайте червоний перець на холодну зиму, беріть за звичку піддавати сумніву поширені міфи, і шукайте відповіді в доказовій медицині та науці", - підсумувала Супрун.
Раніше Супрун дала дієві поради ефективної боротьби з целюлітом.
Допоможуть силові вправи, повноцінне правильне харчування та домашні скраби з кавою.