НАБУ та САП вважають неприпустимою зміну підслідності у справі про розкрадання коштів "Ощадбанку"
НАБУ та САП вважають неприпустимою зміну підслідності у справі про розкрадання коштів "Ощадбанку"

НАБУ та САП вважають неприпустимою зміну підслідності у справі про розкрадання коштів "Ощадбанку"

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціальна антикорупційна прокуратура (САП) вважають неприпустимою зміну підслідності у справі про розкрадання 20 млн доларів "Ощадбанку".

Про це повідомляє прес-служба бюро.

"Зміна підслідності у справі заволодіння 20 млн доларів державного АТ "Ощадбанк", в межах якої детективи НАБУ і прокурори САП повідомили про підозру 12 особам, за слідчими Нацполіції України є неприпустимою та прямо порушує вимоги КПК України", - йдеться у заяві.

Відомства зазначають, що відповідне рішення з незрозумілих підстав без витребування та вивчення матеріалів кримінального провадження ухвалив 19 липня 2019 року Генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Для притягнення винних до відповідальності НАБУ і САП закликають Юрія Луценка повернути кримінальне провадження детективам Національного бюро", - сказано в повідомленні.

5 ст.

191, ч.

3 ст.209, ч.

2 ст.364, ч.

1 ст.366 КК України.

За даними слідства, у період 2013–2015 років службові особи приватних підприємств, що входили до групи "Креатив", у змові зі службовими особами АТ "Ощадбанк", підробивши документи, незаконно отримали в держбанку кредит на суму 20 млн доларів нібито на купівлю насіння соняшника.

Після отримання коштів тодішні власники групи "Креатив" вивели їх за кордон на рахунки підконтрольних їм компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії.

А згодом цими ж грошима сплатили за купівлю корпоративних прав юридичних осіб, що володіли цінною нерухомістю.

В межах розслідування восени 2018 року 12 особам було повідомлено про підозру.

Зокрема: власникам та службовим особам підприємств групи "Креатив", службовцям АТ "Ощадбанк" та незалежному оцінювачу.

Водночас, у листопаді Верховна Рада не підтримала подання Генпрокурора та відмовилася надати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт організатора цих злочинів – народного депутата і бенефіціарного власника групи "Креатив".

За півроку – у липні 2019 – Луценко змінив підслідність у кримінальному провадження за слідчими Головного слідчого управління Національною поліції України.

Водночас в НАБУ заявляють, що відповідно до чинного законодавства цей злочин може розслідувати виключно бюро.

Згідно з КПК забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності НАБУ, іншому органу досудового розслідування.

Відтак, в бюро стверджують, що Генпрокурор ухвалив рішення всупереч закону.

НАБУ та САП зазначають, що таке рішення ставить під загрозу можливість притягнення посадовців до кримінальної відповідальності.

Навіть у випадку, якщо Нацполіція завершить розслідування, суд може повернути обвинувальний акт прокурора як такий, що не відповідає вимогам КПК про визначення підслідності.

Источник материала
Поделиться сюжетом